Не забравяйте - ниските температури са опасни и за животните

3001
Не забравяйте - ниските температури са опасни и за животните
Снимка: Pixabay

Ниските температури, които се очакват през следващите дни, крият рискове и опасности и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън – бездомни и дворни кучета. Най-често те са жертва на хипотермия, или измръзване, при което телесната температура пада под нормата.

„Всяко животно, изложено прекалено дълго време на ниска температура, е предразположено към хипотермия. Най-податливи са младите, най-възрастните и болните,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. „При първи признаци на хипотермия животното веднага трябва да получи първа помощ и да бъде прегледано от лекар.“

Бозайниците са застрашени от изчезване, защото ги изяждаме

Стотици видове бозайници - от шимпанзета, през хипопотами, до прилепи, са застрашени от изчезване, защото хората ги изяждат. Това сочат...

Наблюдават се три стадия на хипотермия – лека, при която телесната температура на кучето е между 32 и 35 градуса, средна – между 28 и 32 и тежка – под 28 градуса. Леката хипотермия се характеризира с депресия, летаргия, сънливост, слабост, треперене, бледи лигавици, некоординирани движения и забавен пулс. При средна хипотермия се наблюдават спазми на мускулатурата, забавяне на сърдечна дейност, забавен пулс, намалени и повърхностни дихателни движения, неестествени движения и забавени рефлекси. Тежката хипотермия може да бъде разпозната по бледите лигавици, спазмите на мускулите и на ставите, забавеното и повърхностно дишане, белодробен оток, намаляне на сърдечна дейсност, понижаване на кръвно налягане и сърдечен арест, липса на рефлекси, разширени зеници, и кома.

Ветеринарните лекари на „Четири лапи“ съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение. В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички или бутилки с топла вода, които обаче да не се допират ниректно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан. Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, да се потърси незабавно помощ от ветеринарен лекар. В клиниката на „Четири лапи“ в кв. Банкя са готови да окажат първа помощ на бездомни или дворни животни дори с тежки измръзвания, които да бъдат подложени и на затопляща флуидна терапия.

Специалистите на организацията съветват ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието.

От „Четири лапи“ обръщат внимание и на условията в някои от приютите в страната, в които животните са изложени на ниските температури и не получават адекватни медицински грижи. „Повечето от тези приюти или не са регистрирани изобщо, или бяха регистрирани от Българска агенция по безопасност на храните в нарушение на действащите разпоредби. Макар там да има системни нарушения, Агенцията допуска дейността им да продължи и за пореден път пренебрегва задълженията си като контролен орган по Закона за защита на животните,“ категорична е д-р Иванова.

В Калифорния вече е законно да разбиеш кола, ако помагаш на животно

Жителите на американския щат Калифорния вече имат законно основание да разбиват стъклото на чужд автомобил, за да спасят заключено в го...

По-рано бе съобщено, че масовото ръсене с луга също е опасно за животните, а освен това е и неефктивно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com