11 митрополити излязоха "шестаци"

23585
11 митрополити излязоха "шестаци"
Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това публикува на сайта си Комисията по досиетата.

Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.

Тренчев: Църквата замазва темата за досиетата

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че настоява да се изпълни Закона за разкриване на досиетата и синдикатите са били пъ...

Старозагорският митрополит Галактион е работил като агент за Държавна сигурност под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил "Линкълн" е работил под агентурното име Ковачев и Владислав. Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.

Единственият реагирал досега е Русенският митрополит Неофит.

"За първи път в живота си чувам името си, обвързано с псевдоним на агент Симеон, защото никога не съм развивал такава дейност и ми е чудно, че са ми лепнали това позорно име агент", заяви Русенският митрополит по повод оповестената от Комисията по досиетата информация за агентурното минало на висши православни духовници, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.

Митрополит Неофит обясни, че единствените контакти, които е имал с Държавна сигурност, са били по тяхна инициатива и изискване във връзка с пътуването в чужбина на църковни делегации. "Това не може да се окачествява като агентурно дело. Правеше се задължителен инструктаж как да се предпазваме от провокации, как да наблюдаваме процесите, които се развиват на Запад или в САЩ, какви са връзките между църквите от тези два континента. В тези международни конференции са се разглеждали много общовалидни за всички църкви въпроси и това е представлявало интерес за нашата държава. Но това не са някакви платени дейности, т.нар. доносничества, защото това винаги ми е било противно. И никога не съм се занимавал с такова нещо", каза русенският владика.

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Западно - и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.

Епископ Йоан: Ние не можем да делим децата

Всички деца, дошли на този свят, са живи човеци и ние за тях грижа имаме. Ние не можем да делим децата, каза пред журналисти Знеполския...

Скандалите около Българската православна църква започнаха на Никулден миналата година, когато Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се появи с "Линкълн MKZ Хибрид", модел 2012 г. на храмовия празник в църквата "Св. Никола" в морската столица. Митрополитът се похвали тогава, че луксозното возило било доставено специално за него още преди да излезе на пазара.

 

Митрополит Кирил твърдеше, че колата е подарък. "Приятели ми дадоха пари. Те я купиха. Аз не я исках, но те настояваха. Тя е хибрид, и е нов модел. От Америка я донесоха... Аз нищо не съм давал, те ми я дадоха. Митрополията не е дала нито стотинка... Митрополията плаща горивото. Предната кола много гореше – беше "Пежо", каза още 57-годишният митрополит. 

Малко преди Нова година се разрази следващият скандал с отказа на Православната църква за отварянето на досиетата на духовници от Светия синод.

Последва и скандал с отричането от страна на църквата на ин витро процедурите и сурогатното майчинство, което разбуни страстите в обществото. Оказа се, че това не е окончателното становище на БПЦ, която се отметна за ин витро процедурата и я приема при определени условия.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи е бил също агент на ДС

Главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи е бил сътрудник на Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата. Мустафа Али...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com