X
 
 

Никой не казва как беше възстановен Търговският регистър

6257 5
Никой не казва как беше възстановен Търговският регистър
Снимка: БГНЕС
Как беше възстановен достъпът до Търговския регистър? На този въпрос нито една държавна институция не пожела да отговори.

Припомняме, че Търговският регистър се срина за цели 18 дни, а след него последва и оставката на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Търговският регистър беше недостъпен дни наред заради "гръмнали дискове" с информация

"Демократична България": Законодателството за критичните регистри не се прилага

План за действие с 12 мерки, които да предпазят страната от бъдещи кризи като тази с Търговския регистър, предлага "Демократична Българ...

Сривът в регистъра доведе до притеснения сред гражданите и собствениците на фирми заради възможни злоупотреби при отсъствието му. Това накара премиера Бойко Борисов да заръча и в поръчките за електронни услуги да се въведе изискване надзор на изпълнението, тъй като фирмите печелили с ниски цени и после слагали "калпавите дискове".

Запознати обаче обявиха пред Actualno.com, че въпросните 4 диска са дублирани в сървъра на Института за публична администрация (ИПА), както и информацията се притежава от фирмите за платена информация - АПИС, Лакорда.

Според информация от наш източник обаче именно чрез Апис и Лакорда е възстановена липсващата информация след срива на регистъра, като са предоставяни PDF файлове на устави, дружествени договори, счетоводни отчети.

Припомняме, че от няколко години Министерският съвет плаща на три фирми за осигуряване на абонаментен достъп до правно-информационните им системи. Става въпрос някои справочни услуги, които представляват достъп до информация, произвеждана от обществения сектор – съдебната система, Търговския регистър, Агенцията за обществени поръчки, ведомствена практика - становища, указания и разяснения на институциите и др. Например Лакорда за периода 03.08.2015 г. - 03.08.2017 г. е получила 30 000 лв. с ДДС за гореописаната услуга. Сиела за същия период - 18 хил. лв. с ДДС, а АПИС 41,281 лв. с ДДС.

Агенцията по вписванията: Търговският регистър работи, но от 16:00 часа*

На официалната си интернет страница, Агенцията по вписванията обяви, че работата на Търговския регистър и на Регистъра на юридическите ...

Репортер на Actualno.com реши да зададе въпросите, които възникват, на Агенцията по вписванията, като бяха изпратени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Законовият срок от 30 работни дни изтече, но ние все още нямаме отговор на въпросите помогнали ли са три частни фирми за възстановяването на Търговския регистър и как точно е била възстановен той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Въстановен е от хартиените носители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами той и народа на никого не търси сметка! На кого да кажат?
 • Цвъкалото 1 Цвъкалото преди 1 година Профил на трол?
  Тези които гепиха милиони от врътката с търговския регистър да не са луди да си кажат ! Ами Боце Българоубиец (ББ) как мислите, защо не дърдори нищо ?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Цвъкало,изглежда си навътре в нещата,щом знаеш ,че Бойко е взел милиони.Ейй,нещастни комунисти.Тъпи сте до безумие.
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Че то боко си е тъпо комуне.
  : 0 !
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...