Николай Банев: Ще съдя България в Страсбург

5019
Николай Банев: Ще съдя България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Ще съдя България в Страсбург. Това каза в съдебната зала обвиняемият Николай Банев. Междувременно Апелативният специализиран съд го остави в ареста, предаде БГНЕС.

Според съда има завишена обществена опасност Банев да се укрие или да извърши ново престъпление, въпреки че има чисто съдебно минало. Магистратите изразиха опасение, че обвиняемият може да повлияе на свидетелите.

Решено: Край на четенето на 5000 страници обвинителен акт за КТБ

Пълният обвинителен акт по мегаделото "КТБ" няма да бъде четен повече в съдебна зала. Това решение взе Специализираният наказателен съд...

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Апелативният специализиран съд остави в ареста Николай Банев, предаде репортер на БГНЕС.
Според съда има завишена обществена опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, въпреки че има чисто съдебно минало. Магистратите изразиха опасение, че обвиняемият може да повлияе на свидетелите.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

А иначе като мотив за решението си да съди България в Страсбург Банев посочи, че търпи пропуснати ползи. "В момента подготвям приватизация на дружество в друга страна и докато съм в ареста губя пари. Това ще струва скъпо на България, защото ще съдя България в Страсбург", заяви пред съда Банев и обвини прокуратурата в избирателен подбор на свидетели.

"Още в началото на процеса предупредих прокуратурата за две свидетелки, които са тежко обвързани с криминални лица, но тя не го взе предвид", заяви още той.

Бизнесмените Николай Банев и съпругата му Евгения бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Баневи остават в ареста, реши спецсъдът

Спецсъдът не пусна от ареста Николай Банев и съпругата му Евгения Банева, предаде репортер на БГНЕС. Днес съдът разгледа мярката за не...

Оказва, се, че много от решенията, по които сме осъдени в Страсбург, се повтарят.Това заяви вчера заместник-председателят на БСП Крум Зарков по време на дебатите по годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България за 2017 г.

"Изискват се законови промени, за да бъдат преодолени. Затова трябва този доклад да бъде разгледан тук, за да можем вследствие от него да вземем необходимите мерки. Но след случилото се тази сутрин аз вече не мога да подкрепя този доклад, защото не вярвам в неговия смисъл", заяви Зарков.

Той припомни, че законопроектът за отговорността на държавата и общините за вреди, предложен от БСП, беше отхвърлен по-рано днес (6 февруари) от депутатите. Ставаше въпрос за предложение, съгласно което общините следва да носят отговорност за причинени вреди по отменени от съда техни актове (наредби, заповеди и т.н.) дори ако вредите са настъпили докато актовете още не са били отменени. В момента, след тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС) отпреди три години, практиката е, че не се търсят вреди, докато съответният акт е бил в сила, защото докато е бил в сила се е считал за законен - нищо, че по-късно е отменен като незаконен.

* Новината е обновена в 13:23 ч.

Съдебни изпълнители влизат в къщата на Баневи

Съдебни изпълнители влизат в къщата на Евгения и Николай Баневи в столичния квартал "Бояна". Целта е да бъде описано имуществото на биз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com