Върховният административен съд официално ни призна за роби!

47921
Върховният административен съд официално ни призна за роби!
Снимка: БГНЕС

Вредите, причинени на граждани и на юридически лица при или по повод изпълнението / действието/ на подзаконов нормативен акт в периода, преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен , не подлежат на обезщетяване по чл. 1, ал. 1 на Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ).

Леко сложен изказ, с който Върховният административен съд (ВАС) взема едно от най-скандалните си решения. По същество съдът в прав текст казва следното на всички български граждани – нямате право да се жалвате, ако държавна и/или общинска власт действа незаконно срещу вас и ви навреди с наредба или правилник за изпълнение на закон (бел. ред – подзаконови актове). Просто и ясно – роби сте! А аргументът, с който е взето решението, е повече от абсурден – понеже „до отмяната му актът поражда правни последици и съществуването на тези правни последици не се засяга от отмяната на нормативния акт“. С думи прости – не се брои, че дадена подзаконова норма е всъщност незаконна, докато не я обявим за такава. Т.е. до вчера нещо не е било ясно, че е незаконно и ти вреди, днес вече е ясно, но какво от това – преглъщаш вредите както актрисите в порнофилмите преглъщат. Хвала на таз логика. Ако я следваме докрай, няма да можем да осъдим и изнасилвача, защото към деня на постановяване на присъдата вероятно вече ще да си го е извадил. Последните две изречения, между другото, са на юристи!

Brexit - прочитът на България и поуките за ЕС

17 410 742 британци стигнаха, за да се стигне до най-голямата политическа сензация от началото на века – излизането на Великобрит...

Решението е тълкувателно, а скандалността му е минимум на ниво от N-та степен спрямо обичайните нагли изпълнения на държавата Булгаристан. Бърз преглед на решението показва, че цели 32-ма съдии от ВАС са с „особено мнение“ по казуса! Колебание, естествено, няма от страна на председателя на съда Георги Колев – същият, който пръв "цъфна" в записите по „Яневагейт“ и репликира по следния начин: "Жени си говорят и ме намесват". Колев е считан за "близък по интереси" на главния прокурор Сотир Цацаров.

32-мата съдии с „особено мнение“ цитират чл. 7, 56 и 57 от Конституцията на България като аргументи. Съгласно чл. 7 от Конституцията държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. Това обаче въобще не трогва Общото събрание на всички колегии на ВАС.

Пред Actualno.com адвокат Любомир Владикин коментира накратко решението, посочвайки, че работата на ВАС е да съблюдава закона и Конституцията, а не да създава нелогични прецеденти. По-страшното е, че всъщност тълкувателните решения на ВАС не подлежат на обжалване в България. Може би успех би могъл да бъде постигнат в Европейския съд за правата на човека (ЕСЧП) – тепърва ще търсим допълнително мения по въпроса.

Засега е ясно едно – държавата е с развързани ръце да престъпва нарочно закона с подзаконови норми, за своя или за „наши хора“ облага, при това задължително за сметка на обществото, а след като бъде установена незаконността няма как да бъде съдена. Освен порой от псувни, ругатни и клетви за финал на този материал не ми хрумва какво друго да напиша – всеки сам може да добави капките, поточетата, реките и моретата от свои хулежи към язовира от попържни, който отварям – от трибуквия, та до многобуквия!

Българският Brexit - Белене

Предпоследната работна седмица на юни 2016 т.е. 20.06 – 24.06 е изключително важна за Европейския съюз, от който част е и Българи...

Автор: Ивайло Ачев

На снимката: Председателят на ВАС Георги Колев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com