Депутатите отхвърлиха важно предложение на БСП, касаещо общините

3228
Депутатите отхвърлиха важно предложение на БСП, касаещо общините
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Законопроектът бе гласуван и отхвърлен, но по искане на Крум Зарков от БСП бе прегласуван. При повторния вот „за“ законопроекта гласуваха 57 народни представители, „против“ – 34 и „въздържали се“ – 63, с което той бе отхвърлен на първо четене.

Предложенията на опозицията бяха свързани с нормативния режим за отговорността на държавата и общините за причинени вреди. Чрез измененията от БСП предлагаха да се разшири обхватът, като се допълва, че държавата и общините носят отговорност и за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове. От опозицията предлагаха още правни основания за хората за търсене на обезщетения на вреди, причинени от държавата чрез нейните разследващи органи и органите на съдебната власт.

Депутатите захващат законопроекта за защита на търговската тайна

В първото за новата пленарна седмица заседание депутатите ще започнат работа по законопроект за защита на търговската тайна. Текстовет...

Законопроектът бе част от дневния ред на парламента, тъй като е първа сряда от месеца и право на предложения в програмата има всяка парламентарна група на ротационен принцип.

"Една от причините да предприемем промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди са данните от докладите на Министерство на правосъдието. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, цитиран от агенция "Фокус", в становището на вносител. „НСОРБ подкрепя закона, омбудсманът също изразява подкрепа особено в първата му част“, посочи Зарков. „Неразбираемо е негативното становище на Министерство на правосъдието. Редно е да отбележим, че в това становище се взима предвид само една от трите части на закона. Сигурен съм, че в разговор ще намерим допирни точки“, коментира Зарков. По думите му с промените българската държава ще бъде осъждана по-рядко от съда в Страсбург.

Предисторията

Припомняме, че през лятото на 2016 г. Върховният административен съд (ВАС) взе практически едно от най-важните си решения. По същество съдът в прав текст постанови следното за всички български граждани - те нямат право да се жалват, ако държавна и/или общинска власт действа незаконно срещу тях и им навреди с наредба или правилник за изпълнение на закон (бел. ред – подзаконови актове).

Окончателно: Болница "Лозенец" няма да е правителствена

Болница „Лозенец” няма да е правителствена. Депутатите гласуваха промени в Закона за лечебните заведения на второ четене и ...

А аргументът, с който бе взето решението, бе коментиран като повече от абсурден – понеже „до отмяната му актът поражда правни последици и съществуването на тези правни последици не се засяга от отмяната на нормативния акт“. С думи прости – не се брои, че дадена подзаконова норма е всъщност незаконна, докато не я обявим за такава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика