Ниските пенсии принуждават почти половината пенсионери у нас да работят

20170
Ниските пенсии принуждават почти половината пенсионери у нас да работят
Снимка: БГНЕС

За разлика от връстниците си на Запад, възрастните хора у нас съвсем не се отдават на почивки и екскурзии след пенсия. Напротив - оказва се, че 45% от тях продължават да работят и след като са се пенсионирали заради сериозните финансови затруднения, които изпитват. Това показват данни на Евростат за състоянието на населението на пенсионна възраст в страните от Европейския съюз. Данните са за 2012 г.

Под една десета от анкетираните пенсионери заявяват, че продължават да се трудят заради удоволствието от работата. Масовата причина обаче остават ниските пенсии.

Готви се вдигане на възрастта за пенсиониране на миньорите с 8,5 години

С 8 години и половина ще се увеличи от следващата година възрастта за пенсия на миньорите. Това ще стане, като се спре действието на ...

Като цяло в ЕС около 63% от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37% - заради удоволствието от работата. Средно в ЕС-28 около 16 на сто от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост.

Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят, но заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания - над 80 на сто от възрастните хора там работят не заради пари, а за удоволствие. На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80 на сто от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини.

В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа. Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България - по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com