Няма радиация от Чернобил в България

13086
Няма радиация от Чернобил в България
Снимка: Getty images/Guliver

Няма радиация от АЕЦ "Чернобил" в България. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет преди минути.

Ген. Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и директорът на НИМХ към БАН проф. Христомир Брънзов увериха, че няма никакви отклонения в радиационния фон над страната ни. 

Киев се задушава от дима от пожарите около Чернобил

Пожарите около изоставената атомна електроцентрала в Чернобил и околните гори доведоха до повишаване на нивата на замърсяване на въздух...

"Прословутият пожар, възникнал на 4 този месец, е обхванал няколкостотин декара гора, е вече изгасен. Повече от 70 часа имаме информация, че е погасен", каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, като уточни, че е получил много лични обаждания от притеснени хора по темата и лично е предложил на премиера да се направим тазвечершната пресконференция.

"Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микросиверта за час", посочи още главен комисар Николов. Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване. "Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата", допълни още той.

Проф. Брънзов също бе категоричен, че българските власти следят ситуацията още когато избухна пожарът край бившата атомна електроцентрала. „Концентрацията след огъня край Чернобил е такава, че дори уредите не могат да я изчислят, тоест, тя е теоретична. В момента системата продължава да действа, преносът на маси наистина е от североизток, именно от Украйна към България. Системата показва, че няма да има никакви изменения в естествения радиационен фон, това, което ще пристигне с въздушните маси, ще е толкова малко, че дори не може да бъде отчетено“, заяви проф. Брънзов.

В последните дни се появиха редица информации, че над България ще премине радиоактивен облак от зоната на пожара. Слухът предизвика паника сред много хора и се разпространи бързо в социалните мрежи.

Отново пожар край Чернобил

В района на атомната електроцентрала Чернобил отново е възникнал пожар, съобщи Медуза. ио. Сега пожарът край с. Корогод. Припомняме, ч...

Пожарът в Украйна пламна на 4 април. Огънят достигна в опасна близост до авариралата Чернобилска АЕЦ, на два километра до хранилището за ядрени отпадъци с висока радиоактивност. През април 1986 година по време на изпитания се взриви четвъртият енергоблок на централата. Това е най-тежката ядрена авария в историята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...