Нов закон забранява изоставянето на бебета до 2 г.

6476
Нов закон забранява изоставянето на бебета до 2 г.

В проекта на новия закон за закрила на детето е включена забрана за изоставяне на бебета до 2 години. Когато има риск, се предвижда насочването на новородените към приемно семейство. Услугата става все по-популярна. Това каза в Силистра заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Стоянова.Над 150 млн. лева от бюджета са инвестирани в социални услуги, каза заместник-министър Валентина Стоянова.

Засега над 50 на сто от новите социални услуги са ориентирани към хора и деца с увреждания, за да бъдат освободени тези хора от зависимост, поясни заместник-министър Стоянова. Тя припомни, че до края на 2014 година в страната трябва да бъдат закрити 24 дома за деца с увреждания и да заработят центрове от семеен тип.

В челните места сме по изоставени бебета

"България се нарежда на едно от челните места в Югоизточна Европа по брой на изоставени бебета." Това каза Георги Богданов, изпълнителе...

"Това е най-мащабният социален проект на държавата, който е получил подкрепа и финансиране от 3 европейски фонда", каза още Стоянова, цитирана от БЛИЦ.

Втората по важност рискова група, за която се инвестират средства, е на жени и деца, претърпели различни форми на насилие. По думите на Валентина Стоянова всеки областен град трябва да разполага с кризисен център. Сега те са 18 в страната. Но данните показват нарастване на броя на неглижираните деца. "Досега са регистрирани над 2000 деца, пострадали от насилие. В 80 на сто от случаите това е ставало в семейна среда, а част от децата са изведени от мизерни условия", посочи зам-министърката.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com