Нова година, нови винетки - какво трябва да знаем

52907
Нова година, нови винетки - какво трябва да знаем
Снимка: БГНЕС

1 януари е и вече в сила са известни промени във винетната система в България. Действа както електронна винетка, така и такава, която важи само през почивните дни (събота и неделя) - т.нар. уикенд винетка. Промените обаче носят след себе си и други изменения.

Електронната винетка - препоръчителна

Всички хартиени винетни стикери, купени през 2018 г. и които изтичат след 1 януари 2019 г., запазват своята валидност. Шофьорите трябва да ги запазят, залепени на предното стъкло на автомобила до датата, на която изтичат.

Сайтът www.bgtoll.bg дава възможност за конвертиране на валидните хартиени винетки към електронни, като операцията не е задължителна. Тя обаче се препоръчва за улеснение при пътуването. При спиране от тол контрола - по закон това ще са работещи към АПИ инспектори, шофьорите няма да се считат за нарушители, след като имат валидна винетка, залепена на стъклото.

Ако нямате винетка - плащате компесаторна такса

Според официално съобщение от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), макар да се препоръчва да ползвате електронна винетка, всъщност първо се проверява имате ли хартиена. Ако нямате, следва проверка в електронната система и ако се окажете без никаква винетка, идва ред на глобите.

Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. Издава се и един вид касова бележка, с която да се удостовери плащане, ако провинилият се шофьор бъде отново спрян. АПИ напомня, че ако бъдете спрени от КАТ или служители на МВР, няма да може да платите компесаторна такса на място.

Може обаче да бъде платено и по банков път - както и в пунктовете за продажба – в брой или чрез картово разплащане. На ГКПП ще бъде възможно и плащане в брой - ако не сте платили, съответният автомобил няма да бъде пуснат да премине границата.

Покупка на електронна винетка – стъпка по стъпка

Фандъкова: Ще пътуваме без винетка по Северната тангента

По северната тангента ще се пътува без винетка, разкри кметът Йорданка Фандъкова след среща с ръководството на Агенция „Пътна инф...

Електронна винетка може да се купи чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалите за самотаксуване в ГКПП и търговските обекти. Запазва се и традиционният начин за продажба - в брой в търговски обекти и в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура".

При покупка чрез www.bgtoll.bg и на терминалите може да се плаща с кредитна и дебитна карта, а през сайта е възможен и банков трансфер. Ако шофьорите изберат последната възможност, трябва да предвидят 1-2 дни, които са необходими, за да се отрази плащането в системата, както е при всички банкови плащания.

Необходимо е първо да се избере каква винетка ще се ползва - уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна винетка за леките автомобили и дневна, седмична и месечна за тежкотоварните. За улеснение в сайта и в мобилното приложение автоматично е посочена българска националност на регистрационния номер. Чужденците, които трябва да купят електронна винетка, ще могат да го направят на още седем езика – английски, немски, руски, турски, гръцки, сръбски и румънски.

След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер. Графичният вид на символите от регистрационния номер трябва да отговаря на графичното изписване на буквите в номера, независимо дали се използва клавиатура на кирилица или на латиница. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Буквените символи от регистрационния номер се изписват с главни букви.

След това се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидността ѝ. Всички шофьори трябва да изберат категорията на автомобила си и да внимават за правилното вписване на регистрационния номер. Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата най-късно 30 дни след момента на купуването ѝ.

3247 електронни винетки са продадени за първите 10 дни

За първите 10 дни от старта на уеб сайта www.bgtoll.bg са продадени 3247 електронни винетки, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. То...

По желание може да бъде посочена електронна поща, на която да се получи обратна разписка. Не е нужно да тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила си, нито да се представя на контролните органи. След получаване на идентификационен номер на транзакцията за купена е-винетка, може да бъде изтеглен файлът с разписка или да се въведе електронен адрес, на който да бъде пратена разписката и след това да се приключи процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след купуване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки сам ще може да провери дали тя е валидна чрез специалния бутон "Проверка на е-винетка".

Е-винетката е държавна такса и съответно при сгрешена транзакция или покупка, в съответните областни пътни управления трябва да бъде подадена писмена молба в свободен текст. Ако шофьорът има разпечатана разписка за покупката, това би помогнало много за бързото разясняване на случая.

С един банков превод - много винетки

Системата за купуване на електронни винетки позволява с помощта на един банков превод юридическите лица да купуват до 100 електронни винетки, при това такива, които са с различен срок на действие и за различни категории превозни средства. Целта е максимално улеснение на фирмите с голям автопарк.

АПИ: Засечени са първите опити за неверни данни за преобразуване на хартиени винетки в електронни

Засечени са първите опити за подаване на неверни данни към електронната система за смесено таксуване на платената пътна мрежа, съобщиха...

За хората с увреждания - безплатно

Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

По информация от Министерството на труда и социалната политика подаването на заявленията може да започне от 2 януари тази година.

Дирекциите "Социално подпомагане" обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им.

Агенцията за социално подпомагане ще изготвя и предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция "Пътна инфраструктура" дневна заявка по образец за издаване на безплатни годишни електронни винетки. В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, АПИ ще издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. Няма да е необходимо хората с увреждания да ходят втори път до дирекциите "Социално подпомагане".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...