Нови центрове заменят четирите останали интерната у нас

26256
Нови центрове заменят четирите останали интерната у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Четирите останали интерната в страната - социално-педагогическият интернат в село Варненци и възпитателните училища интернати в разградското село Завет, пазарджишкото Ракитово и плевенското Подем, ще бъдат постепенно закрити.

Те ще бъдат заменени с нови центрове, които трябва да съчетаят образователната услуга от училището и социалната услуга с подкрепа от местните социални структури. В тях ще се работи с деца, които имат някакви противоправни деяния или са застрашени да извършат такива. Това обясни Грета Ганчева – директор на дирекция „Приобщаващо образование“ пред „Монитор“.

Държавата ще дава джобни на деца, осъдени за престъпления

Държавата ще дава джобни пари на деца, които са осъдени за различни престъпления и са настанени в интернати. Това предвижда законопроек...

Съгласно закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните възпитателните училища и социално-педагогическите интернати се определят от закона за предучилищното и училищно образование като специална училища. Според подготвяния закон за детското правосъдие от Министерството на правосъдието обаче не се предвижда съществуването на интернати. „Идеята е постепенно да отпадне нуждата от тези училища. Тази година закриваме в Керека, догодина вероятно ще има още. В синхрон с това, което се променя от законодателството“, обясни Ганчева.

Както бе обявено през юли, възпитателното училище-интернат „Св. Кирил и Методий“ в габровското село Керека се закрива от началото на предстоящата учебна година. В него се обучаваха девет деца - три от тях трябваше да бъдат реинтегрирани в семейна среда, след като възпитателните им мерки биват прекратени. Едно дете трябваше да бъде насочено към социална услуга, а останалите да бъдат прехвърлени във възпитателните училища в селата Завет и Ракитово. „Тези училища ще изчезнат, но не изведнъж. Докато не се осигури алтернативата и тези центрове, съгласно подготвяния закон, не бъдат направени няма как да закрием системата“, обясни Ганчева.

Докато бъдат готови другите услуги и новите центрове могат да поемат децата, поетапно ще отпадне и нуждата от специални училища, регламентирана в Закона срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и този за предучилищно и училищно образование. „Те ще са вероятно към Министерството на правосъдието, но това не означава, че останалите няма да имат принос. МОН ще осигурява образованието, а социалното министерство - социални услуги като структури“, обясни още Ганчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com