Нови мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

5066
Нови мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света
Снимка: iStock/Guliver

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света публикува Българското външно министерство.

Република Северна Македония – Затворени за пътници и автомобили са летищата в Скопие и Охрид, както и всички други ГКПП в страната, с изключение за товарни автомобили, минаващи транзит, дипломатическия корпус и граждани, за които има разрешение от МВР.

Албания – Всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни са затворени за вход за всички граждани с всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Български граждани, притежаващи разрешително за пребиваване на територията на Албания, ще бъдат допуснати да влязат в страната през ГКПП Ринас, но при налагане на задължителна 14 дневна карантина. Товарните МПС влизат и преминават транзитно през територията на страната през следните ГКПП: 

- на границата с Черна гора – на ГКПП Хани и Хотит – Бозай, ГКПП Муричан- Сукобин и ГКПП Вермош-Гуци;

- на границата с Косово – на ГКПП Морина – Върмица;

- на границата с Република Северна Македония – на ГКПП Чаф Тан – Кефасан, ГКПП Тушемишт-Свети Наум, ГКПП Блат-Блато;

- на Границата с Гърция – на ГКПП Какавия, ГКПП Чаф Бот-Сагиада, ГКПП Капщица-Криталопиди;

- морски ГКПП – пристанище Дурас, пристанище Вльора, пристанище Саранда, пристанище Шънджин, пристанище Химара;

- международното летище в Тирана – на ГКПП Ринас, имайки предвид, че възможностите за трансфер през това летище в посока България са минимални.

Босна и Херцеговина – Към 20 март съществува възможност за връщане на български граждани от летище Сараево в България посредством полет с трансфер в Истанбул, Доха, Стокхолм и Загреб. Пристигащите в Босна и Херцеговина чужди граждани, които скоро не са пребивавали в рискови държави, могат да влязат в страната единствено с валиден паспорт. Пристигащите на летищата пътници ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина, с изключение на тези, които реализират летищен трансфер.

ГКПП към Хърватия – Към 20 март изходните ГКПП на Босна и Херцеговина към Хърватия пропускат граждани на ЕС, желаещи да напуснат страната. Същевременно Хърватия допуска на своя територия намиращи се в Босна и Херцеговина граждани на държави от ЕС, единствено в случай на отваряне на транзитен коридор за тяхно достигане до крайната им дестинация. Товарните МПС, които преминават транзитно през Хърватия, могат да влизат единствено при ГКПП Нова Села, Стара Градишка и Славонски Шамац. Понастоящем на ГКПП Изачич, Бияча, Брод, Шамац, Градишка, се изграждат палаткови лагери, в които влизащите в страната ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина. Също така на входните ГКПП на Босна и Херцеговина се забранява влизането на чужди граждани, които през последния период са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19, докато тези, които скоро не са пребивавали в изброените държави, могат да влязат в страната единствено с валиден паспорт.

ГКПП към Сърбия - Сърбия затвори границите си към Босна и Херцеговина. Влизането и излизането от територията на Босна и Херцеговина към Сърбия е възможно единствено за шофьори на товарни камиони, превозващи стоки.

ГКПП към Черна гора – Черна гора затвори границите си към Босна и Херцеговина. Влизането в Черна гора е възможно единствено за черногорски граждани, чужденци с разрешено пребиваване в страната и шофьори на товарни камиони, превозващи стоки. Към Сърбия и към Черна гора изискването на властите е шофьорът на камиона да не напуска кабината на превозното средство на територията на Босна и Херцеговина. Същевременно транзитно преминаване през страната трябва да бъде реализирано в рамките на максимум 12 часа.

Черна гора - Самолетните полети, международният жп и автобусен транспорт са преустановени, а граничните пунктове на Черна гора са затворени за всички чужденци, с изключение на тези със статут на пребиваване в Черна гора.

Затворени са гранични пунктове за пътнически трафик към Босна и Херцеговина: Šćepan Polje - Hum, по пътя Плужин - Фоча; граничният пункт Шула - Витина, по пътя Плевля - Фоча, до Република Албания: Грънчар - Башки, по пътя Плав - Шкодер; Sukobin - Murićani, по пътя Ulcinj - Shkoder, към Република Хърватска: Kobila - Vitina, по пътя Херцег Нови - Vitina - Дубровник, към Република Сърбия: Ranče - Jabuka, по пътя Pljevlja - Prijepolje; Вуче - Годова на пътя Rožaje – Tutin. 

Република Косово – Към 20 март входните ГКПП на Косово по границата с Република Северна Македония, Сърбия, Албания и Черна гора са затворени за чуждестранни граждани, с изключение на дипломати, акредитирани в Косово, служители на KFOR и EULEX. Допускат се граждани на Косово, които са подложени на подробни медицински прегледи и се инструктират за самокарантина през следващите 15 дни. Пропускат се товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист.

Летище „Адем Яшари“ в Прищина е единственото международно летище на територията на Косово, но от 16 март официално са преустановени всички редовни полети от и към Косово, с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ.

Информация от МВнР за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

Белгия - Границите са отворени, но не се препоръчва пътуване освен при неотложни обстоятелства. Няма въведени мерки по отношение на вли...

Испания – Възстановен е граничният контрол на външните сухоземни граници на Испания. Допускани са само испански граждани или такива със статут на резиденти и трансгранични работници. Испания засега не предвижда затваряне на въздушното пространство. До 26 март има забрана за акостирането в испански пристанища на всички кораби тип круизи, независимо откъде пристигат. „България еър“ обяви, че от 18 март до края на месеца ще бъдат отменени всички полети от и до Мадрид, Палма де Майорка и Малага. Също така, за периода няма планирани полети между София и Барселона.

Австрия – От 20 март се въвежда засилен граничен контрол при влизане от Унгария и Словения. Всички граждани, идващи от тези страни, са задължени да предоставят молекулярен тест за коронавирус, не по-стар от 4 дни, с изключение на австрийските граждани и тези с обичайно местопребиваване в Австрия. Същите се допускат да влязат в страната, след като преминат 14 –дневна карантина. Транзитното преминаване през Австрия е разрешено до 3 април, доколкото излизането от страната е гарантирано. Наредбата не се прилага за транспорт на стоки и търговски транспорт.

Словения – На граничните пунктове са въведени медицински проверки на телесната температура на пътуващите. От 19 март пристигащите от Италия в Словения пътници могат да пресичат границата само при ГКПП - Vrtojba, Fernetiči и Škofije, които ще са денонощно отворени. Четвъртият пункт Krvavi Potok ще работи от 05:00 до 23:00 часа. Невъзможно е преминаването на леки автомобили по маршрута Италия-Словения-Хърватия-Сърбия-България. От 19 март до 19 април Товарните МПС, които преминават транзитно, могат да влизат в Хърватия само през следните ГКПП: Bregana - Obrežje и Kozminci-Macelj.

Считано от 20 март Унгария не допуска пътници с лични моторни превозни средства от Словения да преминат на нейна територия. Влизане на територията на Унгария от страна на Словения за международен товарен трафик е възможно през граничните пунктове Tornyiszentmiklós и Rédics. На практика в момента е невъзможно преминаването на пътници по маршрут Испания - Южна Франция - Италия - Словения за България. Пътническите полети в Словения са забранени от 16 март. 

Словакия – От 19 март ГКПП функционират нормално за леко и тежкотоварни МПС, а лекотоварни се допускат само, ако носят хранителни стоки/суровини и медицински стоки. В сила е забрана за влизане на чужденци с изключение на водачи на товарни превозни средства. От 19 март на ГКПП Břeclav / Brodské от Чешката страна се е образувала няколко километра опашка от камиони.

Работи се по прибирането на българите от Малта

Вече има 16 души от групата от 50 българи от Малта, които ще се приберат. Нашата информация не е достигнала до това да имаме връзка с в...

Русия – От 20 март летище „Шереметиево“ затваря два от своите терминали – C и E, а полетите ще бъдат прехвърлени на терминали D и F. В същото време много полети са отменени. 

Грузия – Преустановяват се всички полети до и от Грузия от 21 март, с изключение на грузинския авиопревозвач Georgian Airways, който ще извършва полети в тясна координация с грузинското правителство. За шофьорите на товарни автомобили се предвижда полицейски ескорт от влизане до напускане на страната, в случай че водачът е преминал през страни, определени като зона с висок риск.

Република Казахстан – От 22 март в градовете Нур-Султан и Алмати се въвежда карантина и се преустановява превозът на пътници с автотранспортни средства. Ще бъде спряно движението на пътнически влакове, осъществяващи превоз от/до Нур-Султан и Алмати, както и на влакове, които ги свързват с прилежащите към тях райони, освен транзитно през гарите на градовете, без възможност за качване и слизане на пътници. Преустановяват се пътническите превози до и от летищата в градовете Нур-Султан и Алмати с изключение на товарните и международните полети.

На гражданите, които попадат в споразуменията за безвизово влизане в страната и престой до 90 календарни дни на всеки период от 180 дни, ще бъде удължено разрешителното за временно пребиваване с до 30 дни. За останалите, пребиваващи в Казахстан на основание на различни категории визи, чийто срок вече изтича, миграционната служба в гр. Алмати ще продължи срока на действието на визите с цел удължаване на престоя в Казахстан до края на извънредното положение.

Още информация, в нашия блог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com