Новият вътрешен министър обеща адекватна охрана на селата

2881
Новият вътрешен министър обеща адекватна охрана на селата
Снимка: БГНЕС

Текат конкурси за запълване на състава на МВР, ще има териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на присъствието на униформени полицаи в малките и средноголеми населени места - чрез назначаване поне на 1000 униформени служители на полицията и жандармерията. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в предаването "Неделя 150" на БНР.

Ще се наблегне на дейността на мобилните групи, така че, където и да са, хората да знаят, че има ли сигнал, до минути ще пристигне полицейски служител или екип, допълни той.

Готови са 133 километра от оградата по границата ни с Турция

133 километра от оградата в момента са готови: останаха частта в района на Бургас и Хасково, които са по поречията на реките. Малко по-...

Министърът приема със смесени чувства бюджетната прогноза за следващите три години, според която парите за отбрана ще нараснат, а тези за МВР ще намалеят. "От няколко години насам за първи път МВР има по-голям бюджет от този на отбраната, което е прецедент. Ще направим оптимизация. Трябва да се идентифицира трудът на хората, да се види къде има пробойни, какво може да се спести, да се използват в голяма степен европейските пари. В момента в МВР ще влязат доста средства от европейски програми, включително по председателството – за охрана на НДК, за охрана на летища, на пътища. Така че ще се направи този баланс. Мисля, че няма да има загуба във финансов аспект", обобщи Радев.

Той даде заявка и за поредна голяма промяна в Закона за движение по пътищата, като само посочи, че целта е да се спре "войната" по пътищата.

Според вътрешния министър връщането на наборната военна служба, за която обяви, че ще работи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, е икономически необосновано, а ефективността на наборния войник е много ниска.

"Може би за много хора това звучи много добре, но това не е възможно. Най-малкото е нерационално. Парите за наборните военнослужещи са много по-големи - 2300 лева на месец издръжка, докато 1400 лева струва в момента един професионален войник. Вижте каква е разликата само тук: разходите за единия и разходите за другия. Много по-евтино във времето и много по-професионално се работи с професионалния войник", смята вътрешният министър.

Цветлин Йовчев: Трябва да дадем толеранс на новото правителство

Трябва да дадем необходимото и да дадем толеранс на новото правителство, за да видим какво ще направи. Не мога да твърдя, че познавам д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com