Новини или Novini - картината на печата за 1 октомври

3688
Новини или Novini - картината на печата за 1 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com представя основните теми в българския печат на 1 октомври.

"Сега"

България ще догонва средните нива в Европейския съюз (ЕС) в икономиката, екологията, иновациите, образованието, социалните грижи и т.н., но с бавни, ситни стъпки. Това става ясно от Националната програма за развитие 2030, публикувана за обществено обсъждане от Министерския съвет.

В проекта се определят 3 стратегически цели: технологична трансформация, демографски подем и намаляване на неравенствата, а правителството групира намеренията си в 5 области (оси) на развитие и издига 13 национални приоритета. Те обаче биха могли да се постигнат само ако останалите страни в съюза стоят на едно място, а уверенията за изпреварващ растеж изглеждат по-скоро игра на думи.

"24 часа"

Kомисията за финансов надзор е изпратила искане до Софийския районен съд да спре достъпа до 30 сайта, които предлагат инвестиционни услуги, за които нямат лиценз. КФН е публикувала на интернет страницата си списък на сайтовете, които нямат право да извършват подобни услуги. Регулаторът е предприел тези действия след множество жалби, главно на чужди граждани, че са изгубили сериозни суми, инвестирайки ги чрез въпросните платформи. Голяма част от собствениците на тези сайтове са чужди фирми, регистрирани в офшорни зони.

"Монитор"

16 500 българи са подали декларации за уседналост в Обединеното кралство през август. Те са над 2 пъти повече от тези през юли, когато искащите уседналост са 6900 души. Българите са сред най-активните европейски граждани, търсещи уседналост на Острова. Този статут е нужен, за да останат във Великобритания след Brexit. Крайният срок за кандидатстване по Схемата за уседналост е 31 декември 2020 г., а при постигане на споразумение с ЕС този срок ще бъде 30 юни 2021 г.

"Труд"

150 000 пушки са заредени да гърмят по диви прасета, щом бъде официално открит ловът на едър дивеч. Забраните във връзка с ограничаване на заразата от африканска чума по свинете ще бъдат намалени наполовина, а през тази седмица министърът на земеделието Десислава Танева ще издаде заповедта за новия ловен сезон. Документът ще съдържа и новите правила за лов в районите под карантина заради свинската чума. Ловците се надяват и Танева да им разреши да ловуват диви свине за по-дълго, тъй като популацията им трябва да се намали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com