Новини или Novini - картината на печата за 10 май

4621
Новини или Novini - картината на печата за 10 май
Снимка: Pixabay

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 10 май.

В. "Сега"

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), няма нищо общо с документа, който той е подал. Това стана ясно, след като вестникът изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна. Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия.

В. "Монитор"

Изданието се спира на предложения за промени в наредби на туристическото министерство, според които само висшисти с четиригодишен стаж ще могат да стават управители на хотели. В доклад на министъра на туризма Николина Ангелкова до МС по проекта за Постановление за МС за приемането на Наредба за категоризацията се посочва, че някои от изискванията в сегашната наредба са прекомерни, някои са неуместни, а други - трудно приложими или направо невъзможни за изпълнение през цялото време на упражняване на дейността. В проектонаредбата са облекчени са изискванията към персонала на хотелите, като такива остават само за управителите.

В. "24 часа"

Компютърните специалисти са с най-големите заплати у нас, като средно те получават 3567 лв. Пет пъти по-малко - около 618 лв., пък взема персоналът в хотелите и ресторантите, спира се на данните на КНСБ вестникът. 70% от българите получават около или под средната заплата - 1135 лв. Сред най-добре платените професии са летците - 3181 лв. средно. В топ 3 са и хората, които работят в производството на кокс и рафинирани продукти, със заплати от по 2853 лв.

На противоположния полюс са охранителите (641 лв.), озеленителите (659 лв.), шивачки, обущари, кожари, дърводелци и ветеринари.

В. "Труд"

"Опасна ваканция от фирми без лиценз" - това гласи водещото заглавие на вестника. Става дума за клубове по интереси, които заобикалят Закона за туризма и ощетяват държавата и клиентите, като продават незаконно екскурзии, почивки, планинарски и рафтинг турове. Те се рекламират чрез социалните мрежи. Един от най-фрапантните случаи в нета е с Русенски клуб за пътешествия "Бяла звезда".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com