Новини или Novini - картината на печата за 11 март

6245
Новини или Novini - картината на печата за 11 март
Снимка: iStock/Guliver

След топлия пролетен уикенд започва новата работна седмица. Европа очаква най-после да се реши съдбата на Brexit, а в България отново се фокусираме върху по-близки до ежедневието ни теми, припомняйки си трагедии и плащайки солено за някое чиновническо безхаберие.

"Сега"

7 години след голямото наводнение в хасковското село Бисер, българските данъкоплатци са най-потърпевши. Пострадалите от потопа печелят дела за обезщетения срещу местни и държавни институции, отговорни за язовир "Иваново", скъсването на чиято стена предизвика трагедията. Общата сметка дотук е 1.1 млн. лв, но ще продължи да набъбва, тъй като предстоят съдебни решения по още над 10 дела, насрочени за следващите месеци.

"Труд"

Българката Ружа Игнатова и брат й Константин са спечелили за 2 години 2.23 млрд. евро от финансова пирамида, скрита зад продажба на измамната криптовалута OneCoin. Схемата работи от 2014 г., като в нея са участвали над 3 млн. души на 4 континента.

Привлечени от обещанията за бързо забогатяване и луксозните обучителни семинари, свързани с мнимата криптовалута, много хора се включват в пирамидата. Организаторите забогатяват, лъжейки инвеститорите, чиито пари после са изпрани в поне 21 държави.

Прокурорите в САЩ разследват схемата и повдигат криминални обвинения на двамата българи. Соченият като ръководител на пирамидата Константин вече е арестуван, но сестра му, която е мозъкът на цялата схема, от година и половина е в неизвестност.

"24 часа"

БСП са натрупали 368 отсъствия от пленарната зала през февруари, но въпреки това са получили пълни заплати. На левицата са платени 394 000 лв., дори и без депутатите ѝ да влизат в парламента, показва справка от администрацията на Народното събрание.

Социалистите напуснаха парламента, протестирайки срещу промените в Изборния кодекс. През март обаче черверните депутати ще получат значително по-малко заради неявяването в парламента. Все пак дори и при цял месец отсъствия подопечните на Корнелия Нинова ще получат поне по 1500 лв., заради големи депутатски заплати (често надхвърлящи 5000 лв.).

"Монитор"

Жителка на София научила, че е собственик на жилище, след като получила призовка за длъжник. Макар да не поддържала никакви отношения с баща си още от най-ранна възраст, след неговата смърт тя наследява дълга му, а след като го изплаща става собственик и на апартамента му. В последните години има голямо търсене и подобни имоти се продават бързо, разказват частни съдебни изпълнители. По времето на кризата са се продавали основно производствени сгради, докато сега се търгуват най-вече жилища и офиси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com