Новини или Novini – картината на печата за 13 юни

3262
Новини или Novini – картината на печата за 13 юни
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 13 юни.

"Сега"

Темата за партийните субсидии продължава да е водеща - Парламентарните партии и коалиции нямат никакво намерение да съкратят държавното финансиране, което получават, от 11 лв. до 1 лев на действителен глас, както предложи правителството, въпреки че парламентът гласува точно обратното вчера, констатира в. "Сега".

Депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля” одобриха на първо четене промяна в Закона за държавния бюджет, която трябва да влезе в сила от 1 юли. От изказванията в пленарната зала стана пределно ясно, че консенсус за намаляването на бюджетната субсидия има, но не в такъв драстично нисък размер. Колко ще е новата субсидия, ще бъде решено в преговорите между първо и второ четене на закона

IT-специалистите остават най-добре платените работници през 2018 г. Toва пише още ежедневникът, позовавайки се на изследване на БСК. Средната заплата в сектора е около 2400 лв. Най-ниско платените професионалисти остават студентите, завършили музикално и танцово изкуство, които получават средно около 800 лв.

Тенденцията в българското висше образование се променя в негативна насока спрямо предходните години – за пет години /от 2014 г. до 2019 г./ броят на новозаписаните студенти е намалял с близо 15%. Спада, обаче, и процентът на безработните студенти, които са завършили висше образование.

"24 часа"

Вестникът обръща внимание на санкциите за поставяне на преместваем обект на неохраняем плаж. Глоба от 5000 до 10 000 лв. или имуществена санкция от 10 000 до 50 хил. лв. за незаконно поставяне на преместваем обект на неохраняем плаж или такъв за природосъобразен туризъм. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети на второ гласуване в регионалната комисия.

Ако път нарушението се извърши повторно законодателят предвижда глобата да е от 6000 до 12 хил. лв. или имуществена санкция от 12 до 60 000 лв.

Промените предвиждат незаконното поставяне на преместваем обект върху дюни да се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 10 хил. лв.

"Монитор"

Пощите ще може да са по-гъвкави в управлението на услугите си в малките население места. Депутатите от транспортната комисия гласуваха на второ гласуване промени в Закона за пощенските услуги. На това обръща внимание в днешния си брой в. "Монитор". Според измененията ще има най-малко една стационарна пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 000 жители. Това дава възможност "Български пощи" да закрие станции, но пред депутатите ресорният министър Росен Желязков и шефът на пощите Деян Дънешки обещаха, че няма да оставят малките населени места без услуги.

"Труд"

Лепят глоби на КАТ по входните врати - това заглавие четем на първа страница на днешния в. "Труд". Наказателни постановления ще влизат в сила ако са залепени на входната врата на дома на нарушителя и той не реагира. Това предвижда една от многото предложени за обсъждане промени в Закона за административните нарушения и наказания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com