X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 14 февруари

2109 0
Новини или Novini - картината на печата за 14 февруари
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 14 февруари, петък.

Вестник "24 часа"

Добри новини за перничани. Ежедневникът коментира, че 50 сантиметра покачване на нивото на язовир "Студена" е регистрирано за последните 10 дни. Информацията бе съобщена от областния управител на Перник Емил Костадинов.

Междувременно стана ясно, че вече три километра тръби от водопровода Мало Бучино-Перник са положени. На терен работят и специалисти от Камарата на строителите, които съдействат за строително-монтажните работи.

Вестник "Труд"

Седем общини у нас бият София по заплати, отбелязва вестникът. Най-много средно на месец получават хората в Челопеч – 2178 лева. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) по данни за 2018 година.

Средната месечна заплата в столицата е 1554 лева, което е под възнагражденията в Козлодуй – 2090 лева, Раднево – 1910 лева, Пирдоп – 1796 лв., Девня – 1677лв. и Гълъбово –1598 лв. и Суворово – 1578 лв.

Лидерите по заплати остават сравнително малки общини, в които има големи предприятия - основно в енергетиката и добивната промишленост, показват данните на ИПИ. Затова на картата сред общините с високи заплати се нареждат и Панагюрище – с 1 445 лв., Маджарово – 1535 лв. и Летница – 1369 лв.

Вестник "Монитор"

Изданието пише, че САЩ са наложили санкции срещу три корпорации от Русия. Счита се, че тези компании нарушават американските национални закони за неразпространение на оръжия за масово унищожение спрямо Иран, Северна Корея и Сирия.

Държавният департамент на САЩ публикува известие в така наречения Федерален регистър. Както следва от този документ, решението за прилагане на ограничителни мерки е в сила от 3 февруари.

Черният списък включва редица китайски компании, както и по една от Ирак и Турция. Продължителността на санкциите е две години, но може да бъде намалена или прекратена с решение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Американските власти не уточняват, какви точно са претенциите срещу трите организации.

Actualno.com

Етикети:

ЕП счита бюджета на Общността за неприемлив
ЕП счита бюджета на Общността за неприемлив

Проетобюджетът на Европейския съюз за 2021-2027 г., който се обсъжда днес на извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, е неприемлив за Европейския...