Новини или Novini - картината на печата за 16 август

3102
Новини или Novini - картината на печата за 16 август
Снимка: iStock/Guliver

В последния ден от работната седмица екипът на Actualno.com ви представя прегледа на печата от 16 август.

Сега

Изданието акцентира върху това, че в новите учебници по история комунизмът ще бъде представен, като престъпен режим. В учебните помагала ще има информация за лагерите и дълговите кризи. Друга водеща новина е тази, че около 7% от новите пенсионери ще получават пенсия, изчислена по старата методика, защото тя е по-изгодна от новата формула, въведена тази година. 

24 часа

Вестникът съобщава, че Русия ограничи вноса на свинско месо от България и Словакия заради африканската чума по свинете. Въведени са и временни ограничения за транзит на свине от двете държави. Инженер е отказал да поправя самолета, с който загина футболистът Мариано Сало. По думите му машината е била годна да лети само на кратки разстояния, колкото да се закара на ремонт, информира вестник. 

Труд 

От 2020 година в метрото ще бъдат сложени обезопасителни огради. Това се налага заради зачестилите инциденти. Общо 12 станции по лъч 1 и 2 ще бъдат обезопасени, съобщава вестникът. Друг акцент в изданието е новината, че ГЕРБ пуска нови играчи за кметската надпревара в Пловдив и Хасково. 

Монитор

Изданието обръща внимание на анализа на в. New York Times за хакерската атака в НАП. Хакерите от „ТАД груп“, които източиха данните на близо 5 млн. български граждани, са действали по модела на руското военно разузнава ГРУ, смятат американски експерти според "Монитор" - нещо, което в цялата статия на американския вестник не е казано!

Друг водещ акцент в днешния брой е инцидентът в приюта на Отец Иван. Свещеникът е пострадал, докато се е опитвал да защити жена от побой. Още докато мелето е продължавало, няколко полицейски коли са пристигнали в дома по сигнал на живеещи в него. Нападателят се е опитал да избяга, но е задържан от униформените и арестуван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com