Хакването на НАП през погледа на The New York Times - липса на вяра в кабинета "Борисов"

22543
Хакването на НАП през погледа на The New York Times - липса на вяра в кабинета "Борисов"
Снимка: БГНЕС

Много хора, включително служители на западни разузнавателни служби, се съмняват в официалната версия на българската прокуратура за случая с хакерската атака срещу НАП. Това пише в свой обширен материал авторитетният американски вестник The New York Times, който е успял да вземе интервю от сочения за физически извършител на атаката Кристиян Бойков.

В разговор с Actualno.com часове преди да бъде арестуван, търговският директор на TAD Group Георги Янков каза, че е потърсен контакт с The New York Times заради вече публикуван материал по случая, в който Кристиян е представен неточно. А сега Бойков директно казва пред американската медия, че цялата история изглежда нереална.

Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?

Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в отворен чат през април 2019 година. Това обяви адвокатът на Кристиян Бойков...

"Те ме заплашиха и ми казаха какво ще е бъдещето ми, ако не признаят", коментира Янков и добавя, че е бил арестуван точно когато е говорил с The New York Times. "Аз съм човек, отговарящ за продажбите, дори не съм запознат с техническите неща", казва още Янков. Според него българските власти били ядосани, че говори с чужди медии и решили да предприемат действия, за да покажат, че не спят.

Медията не пропуска да каже, че новината гръмна точно когато се финализираше сделката за F-16, като вестникът я описва като най-голямата военна сделка на България след падането на комунистическия режим. И напомня, че ведната след като новината стана факт, вътрешният министър Младен Маринов не изключи версията Русия да има пръст в случилото се.

Освен това, американската медия пише, че "няколко американски официални лица, които се занимават тясно с Русия", са казали, че хакерската атака носи почерка на ГРУ. Досега обаче американските разузнавателни служби не са определили категорично кой е авторът на атаката, добавя The New York Times.

"България е "ентусиазиран" член на НАТО, но има слаба киберзащита – може би най-лошата в Алианса. Всяка отбранителна линия е толкова силна, колкото силное е най-слабото ѝ място", казва многозначително адмирал Джеймс Ставридис, който е цитиран в материала. В самата статия се набляга, че всъщност пробивът е станал много лесно - "през един от основните инструменти, ползвани от хакери – SQL Injection". "Това е една от най-често срещаните хакерски атаки и такава, срещу която можеш да се защитиш най-лесно", продължава американският вестник и цитира бивш съветник по киберсигурност на българското правителство – за периода 2015 – 2016 година, на име Божидар Божанов, който осмива думите на премиера Бойко Борисов, че хакерската атака е дело на "вълшебник". "Това може да бъде направено от всяко дете", казва Божанов. Той не вярва в руската версия за случилото се, но предупреждава, че при сегашната ситуация, щом дори дете може да се справи с киберзащитите ни, тогава руските хакери наистина могат да направят чудеса.

"НАПгейт" предизвика урок във Facebook с примери за пробиви в куп държавни сайтове (СНИМКИ)

Истински фестивал в стил, какъвто не са си и въобразявали създателите на култовия филм от 1995 година „Хакери” се развихри ...

Служители в Държавния департамент изразяват загриженост от пробива и казват, че независимо кой е хакерът, този пробив е много сериозно предупреждение за българското правителство в момент, в който Вашингтон търси начин да се противопостави на руското кибервлияние! А The New York Times пише и, че НАП си е признала, че не е направила дори елементарни тестове за защита срещу SQL Injection. А говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира, че Приходната агенция получава на ден по 5000 телефонни обаждания на ден от гневни хора.

В статията е подчертана и гледната точка, че България е „троянски кон“ на Русия в ЕС. Цитиран е директорът на Центъра за изследване на демокрацията д-р Огнян Шентов, който коментира, че България винаги е била между Русия и Вишеградската четворка. Освен това Шентов посочва, че най-големият лост за въздействие на Русия върху България е енергетиката – както газовите доставки, така и ядрената енергетика. И напомня, че първото правителство на Бойко Борисов падна, след като тръгнаха протести срещу цената на тока, както и че след като Борисов се върна на власт, в сила остана мораториума за проучване и добив на шистов газ в Добруджа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика