X
 
 

Половината учебници по история вече били редактирани по темата "комунизъм"

2275 7
Половината учебници по история вече били редактирани по темата "комунизъм"
Снимка: БГНЕС
Три от издателствата са поправили учебниците си по история за 10-и клас, в които има уроци за комунизма. Тези учебници ще бъдат одобрени от образователното министерство и ще могат да се ползват от училищата. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от в. "24 часа".

По думите на Вълчев обаче, две издателства още не са направили необходимите редакции, за да получат зелена светлина от МОН.

Историци: Необходим е широк обществен дебат за учебниците по история

Учителите трябва да участват в писането на учебниците по история, а за тяхното съдържание e необходимо да се проведе широк обществен де...

Поправката на проектите за новите учебници за 10-и клас се наложи след обществено недоволство, че периодът на комунизма е представен твърде оптимистично и създава впечатление, че диктаторът Тодор Живков е управник от световна класа, грижещ се само за благото на народа. Изобщо не са споменати трите държавни фалита по времето на Живков - в края на 50-те години на XX век, като през 1960 година външният ни дълг е рекордните 3 млрд. лева, през 1978 година най-вече заради поскъпването на петрола и през 1987 година, заради цялостният провал в почти всички икономически отрасли. Реакцията накара Красимир Вълчев да поиска нова редакция, въпреки че учебниците бяха минали предварително одобрение от експертите на образователното министерство.

"Образованието не е само предоставяне на знания, но и възпитание и създаване на отношения и нагласи към света. Духът на програмата по история за периода 1944-1989 г. е такъв, че тя трябва да създаде отношение към базовите характеристики на режима, който е бил тогава", коментира Вълчев.

"Ангажирали сме учени от БАН, които не са участвали в процедурата досега, да направят допълнителна дискусия и да намерят най-добрите текстове", добави той. Учебниците трябва да бъдат готови до началото на следващата учебна година.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • освен комунизма разгледайте и фашизма! 4 освен комунизма разгледайте и фашизма! преди 5 месеца Профил на трол?
  При редактиране на учебниците освен комунизма трябва да се засегне и фашизма, които също нанесе вреди като присъединяване към Хитлериска Германия по време на ВСВ, обявяване на воина на САЩ и Англия и последвалите бомбандировки на българските градове, заплащане на награда за всяка отрязана партизанска глава. Затова имаше Народен съд който осъди действията на фашизма, въпреки че в някой случаи бяха виж още ›› осъдени и невинни.При подписването на Парижкия мирен договор на България се е гледало като на противникова страна и само защитата на СССР предотврати трета национална катастрофа с откъсване на територии и гръцката граница да минава на 30 км от Пловдив.
 • Никсон , Картър , Тръмп 3 Никсон , Картър , Тръмп преди 5 месеца Профил на трол?
  Никсон с сигурност бил пред фалит , Картър една кръгла икономическа нула , а за Тръмп също не е лесно .
 • Банка за международни плащания Базел 2 Банка за международни плащания Базел преди 5 месеца Профил на трол?
  Ах , златото на народа ли ? Попитайте в западните страни , какъв си е бил ефект от доларовизация чрез планът Маршал в периода след фашизма , а още по-интересно , какъв си е бил ефект от липса на валутизирането в периода след 1-ата война (1919-1938). Освен това , под условията на Международен Валутен Фонд в 70-тите на миналия век , кой би направил плащанията си в злато ? Само страните напълно под н виж още ›› якое ембарго . Така че , Живков направел нищо особено .
 • Бонга-Донга Хеилеле 1 Бонга-Донга Хеилеле преди 5 месеца Профил на трол?
  Суапове да се коментират от десетто класниците ли ? Май ,болшинството от население не разбира нито що е кредит ,нито що данък , да не говорим за въпрос що е заплата ...
 • Папуа Гиенеа 1.1 Папуа Гиенеа преди 5 месеца Профил на трол?
  който играе с биткойнчета и блокчейни на Ай-Фончето си , може .
  : 2 !