Новини или Novini - картината на печата за 18 март

3851
Новини или Novini - картината на печата за 18 март
Снимка: iStock/Guliver

Нова седмица, нови стари забравени неща. Сергей Станишев на собствен гръб изпита приказката за стария вълк – този, който отстъпва пред по-младите в глутницата, а в съседна Сърбия прекипяването към поредния "външнополитически приятел" на Бойко Борисов – Александър Вучич, е на много висок градус. Ето и какво отчитат за най-важно вестниците за днес:

Вестник "Сега"

Държавата се готви да спре за по-дълъг период от време детските надбавки, ако ученик има 5 и повече неизвинени отсъствия – вместо 1 месец, да станат 6 месеца. Похвално – стига и детските надбавки да бяха нещо, заради което да си заслужава да се впечатлиш. Добре за управляващите е, че в България има много хора под линията на бедност, които може би биха се впечатлили, но е зле, че корупцията е така добре развита, че такива уж добри на книга мерки само ѝ дават повод да цъфти повече. По-просто казано – схеми могат да стават не само с ТЕЛК!

И да не забравим – "Отворено общество" на Сорос ни е поставило пак на последно място в ЕС, то това вече не е новина. Нали обаче е Сорос, ще може Волен например да се пеняви – нищо, че е вярно.

Вестник "24 часа"

Челна новина е делото срещу Делян Пеевски и БНБ по американския закон RICO – то беше заведено в Ню Йорк заради имоти в българския град Балчик и за един нереализиран проект - "Силвърбийч". Медията се съсредоточава защо го нямало Цветан Василев, като дава отговор – един от ищците бил Захари Томов и как имал „вероятно адвокатски хонорар от 300 хил. долара, който по-късно става личен влог в КТБ през 2014 г.". В статията пише следното: "Каква е ролята на Цветан Василев, става ясно няколко месеца по-късно, когато едно от дружествата му бушони - "Никкомерс: (бел. ред. - ролята на тази компания в аферата КТБ научете ТУК), предоставя на 31.01.2014 г. "заем" на адвокат Захари Томов от точно 300 000 щатски долара или около 8% от вземането, реализирано от "Сийк Фаундейшън" ЛЛС (компания, регистрирана в Мисури и поела дълг от 3,5 млн. евро от общо 6 млн. евро заради провала на проекта в "Силвърбийч", цедиран преди това от КТБ към "Финанс инженеринг", управлявана от Генади Табаков, бивш директор в ЦКБ, където преди време работи Цветан Василев). Сметката в "Никкомерс" е захранена на 24.01.2014 г. от друго дружество от орбитата на Василев - "Юлинор", отново с основание "заем", като произходът на тези средства е от самата КТБ. Най-вероятно това е обичаен хонорар за "спасяването" на 3,5 милиона евро, които, вместо да се върнат в банката, вероятно са заминали за чужбина, откъдето само Василев и Томов знаят за какво са използвани".

Вестник "Труд"

Елена печели, радва се медията за победата на Йончева над Станишев. И не пропуска "зелените лъжци" – щели да провалят строежа на АМ "Струма" при Кресненското дефиле. Ако четете само "Труд", от зеленото по-лош цвят няма – май само ако е на банкноти се гледа по-милостиво!

Вестник "Монитор"

Вестникът се съсредоточава върху атентатора от Нова Зеландия Брентън Тарант и какви връзки има с паравоенни организации у нас. Не са учудващи посочените имена, които се проверяват от МВР - Войнски съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка", отдавна считани за проводник на руски интереси. Председател на БНО „Шипка” се води "Валтер Калашников". Това всъщност е старшината от запаса Дончо Русев, който използва като първо име името "Владимир", което е църковно. Русев е бил послушник в Рилския манастир, бил е и монах в манастир "Св. Пророк Илия" във Великотърновско. Псевдонимът "Валтер Калашников" вероятно произлиза от името на охранителната фирма "Валтер Катани", която Русев, по данни на "Топ Новини", регистрира през 1996 година. Дотук обаче официално и неофициално няма установена връзка между Тарант и двете организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com