Новини или Novini - картината на печата за 19 април

4197
Новини или Novini - картината на печата за 19 април
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя накратко прегледа на по-важното от печатните издания за днешния петък.

Вестник "Сега"

Водеща новина на ежедневника е, че най-високопоставените обвиняеми по делото "Своге" са двама шефове в АПИ. От информацията става ясно, че нови седем души са обвиняеми за пътната трагедия край Своге, при която миналата година загинаха 20 души. Сред тях обаче няма министри. Най-високопоставените са двама членове на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Сред новите обвиняеми са членовете на УС на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които в различни периоди бяха и шефове на агенцията. По случая "Своге" те са обвинени за престъпление по служба. За първи път обаче прокуратурата заявява, че има и техническа причина за катастрофата и "това е значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество". Мантинелите също не отговарят на изискванията. Въпросният участък трябвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане. Никъде в проектната документация не е предвидено поставяне на еластична предпазна ограда. Учудени ли сте?

Вестник "24 часа"

Колегите от "24 часа" се притичат на помощ на Окръжният съд в Кърджали, който отмени гаранцията от 10 000 лева на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан, под предлог че прокуратурата не е посочила имущественото положение на Местан. Тя беше наложена от прокуратурата заради катастрофата край село Загорско в неделя, при която загина 6-месечно бебе. След автомелето Местан получи обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на момиченцето. 87 хил. лв. е декларирал пред Сметната палата Лютви Местан през 2017 г., когато за последен път беше депутат, показа проверка на “24 часа”. Съпругата му Ширин, която е известна с луксозното си облекло, е имала на влог 50 хил. лв. Семейството има още апартамент и гараж в Кърджал за 86 хил. лв., както и къща с двор и гараж в Момчилград за 30 хил. лв. Във времето назад е декларирал и ниви в региона. Подобно на Тартюф, ах, бедният човек...

Вестник "Труд"

Изданието обръща внимание, че с 200 хил. се увеличава броят на пациентите, хоспитализирани за лечение и по този показател страната ни е на първо място в Евросъюза. Данните изнесе Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентител Високият процент на хоспитализации не е свързан със степента на смъртност, а самите причини за смъртност са същите като тези в останалите държави от ЕС. У нас обаче от тях най-голям е делът на сърдечно-съдовите заболявания и на онкологичните.

Вестник "Монитор"

Интересна международна новина разглежда изданието. Става въпрос за разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, което не е установило координация между президента Доналд Тръмп или представители на предизборния му щаб и Русия по време на кампанията за президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Това съобщи министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, представяйки редактирана версия на доклада на Мълър. Той обяви още, че Мълър не е открил доказателства американският президент да е възпрепятствал разследването срещу него за евентуален сговор с Русия по време на предизборната кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество