Новини или Novini - картината на печата за 19 февруари

2168
Новини или Novini - картината на печата за 19 февруари
Снимка: iStock/Guliver

В началото на поредната нова седмица събитията започнаха ударно, а тя може би да бъде взривоопасна поне в политическо отношение. Защото след случилото се с преференцията в Изборния кодекс, БСП вече обяви, че напуска парламента и няма да се върне на този етап. От ГЕРБ обещаха да я върнат, но това предстои да се разбере. Да видим как големите печатни издания отразяват събитията в родния политически и обществен живот.

Вестник "Сега"

Първата страница на вестника очаквано се спира на "Обратния завой за Изборния кодекс" на ГЕРБ. Медията отбелязва, че "след като 4 дни самоотвержено са защитавали скандалните поправки в Изборния кодекс, на петия ГЕРБ са се отметнали. Статията се спира подробно на изминалата пресконференция на ГЕРБ, като анализира в детайли поведението на Бойко Борисов, както и на Георги Марков.

Вестник "24 часа"

Медията обръща внимание на спешна среща в парламента между шефа на правната комисия Данаил Кирилов и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и в понеделник. Разговорът е бил по повод промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които влязоха в сила на 15 февруари. Според тях 35 категории са задължени да съобщават в ДАНС, когато има съмнителни финансови операции. Сред тях са хора, които извършват правни консултации и предоставят адрес за управление и кореспонденция, извършват услуги по доверително управление на имущество, регистрират фирми и т.н. На срещата е станало ясно, че адвокатите може и да излязат от кръга на хората, които са задължени да съобщават пред финансовото разузнаване за парични операции, които им са се сторили съмнителни.

Вестник "Труд"

Вестникът изразява позиция, че Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха по повод на промените в Изборния кодекс и най-вече премахването на преференциите. Освен вчерашната пресконференция на ГЕРБ, от медията се спират и на "обръщането на палачинката", представено чрез предишните позиции от страна на депутати от партияга. Спират се още и на действията на БСП по казуса.

Вестник "Монитор"

Аферата КТБ е основната тема, с която се занимава медията. Прокуратурата поиска постоянен арест за трима души, за които се предполага, че са изпрали 26 млн. евро от банката. Става въпрос за Георги Запрянов Георгиев, Здравко Босаков и синдика Мартин Апостолов. Те са обвинени в пране на пари от КТБ през 2013 година, като според държавното обвинение са участвали в управлението на различни кухи фирми, свързани с Цветан Василев. Апостолов обаче е част от делото по закона RICO, което беше заведено срещу Делян Пеевски и БНБ в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com