Новини или Novini - картината на печата за 2 май

4071
Новини или Novini - картината на печата за 2 май
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя накратко прегледа на по-важното от печатните издания за днешния 2 май.

Вестник "Сега"

Печалбата на банките ударно расте, разкрива вестника. Медията уточнява, че това се случва в условията на безпрецедентно ниски лихви по кредитите през последните три години. Нарастването е още по-впечатляващо, като се има предвид, че през 2018 г. банките в България постигнаха печалба от 1.67 млрд. лв. с ръст от 40% спрямо предходната година - рекорд от финансовата криза отпреди 10 години насам. Последните данни на БНБ показват, че банките на първо място увеличават приходите си от основната си дейност - отпускането на кредити и поддържането на депозити.

Вестник "24 часа"

Изданието разглежда идеята, че е налице нов тренд, при който бизнесът отива при работниците, а не обратното. позовавайки се на данни на Евростат, че безработицата е намаляла, което от своя страна прави трудът по-ценен. Все повече новите заводи се изграждат там, където има свободна работна сила. Преди имаше региони на страната, например Северозападът, в които никой не инвестираше и за стотици хиляди хора единственият шанс беше да се преместят в големите градове или в чужбина. Сега почти ежедневно чуваме за нови заводи в градове като Враца и това е нормално – ако бизнесът иска работници, трябва да отиде там, където има незаети хора, анализира вестникът.

Вестник "Труд"

Вестникът се спира на темата за здравеопазването. Достъпът на българските пациенти до нови медикаменти може да бъде ограничен от догодина, пише медията. За това предупреждават фармацевтични производители и пациентски организации, позовавайки се на последните изменения в Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарства от НЗОК. Бяха приети промени, според които нови медикаменти на българския пазар ще се покриват от НЗОК, само ако има доказан и отчетен ефект от лечението с тях. Заради промените някои нови продукти няма да влязат на пазара ни или ако влязат лечението с тях ще се забави с 1-2 години, смятат пациентски организации.

Вестник "Монитор"

Основна тема във вестника е посещението на папа Франциск в България и по-конкретно мерките за сигурност около него. Повече от три часа ще протича проверката на всички, които искат да видят папата, акцентира изданието. Вече е създадена и координация между всички институции, сред които МВР, ДАНС, общините и Църквата. Още преди 10 часа сутринта обаче ще започнат щателни проверки на всички миряни, които искат да присъстват на мероприятието. Ще се следи дали не са употребили алкохол или дрога, дали не носят опасни предмети, както и дали не са поставени в някоя рискова група. За последните отговорност ще носи ДАНС, които вече са изготвили списък на лица, които не бива да се допускат в близост до папата, пише още вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com