Новини или novini: Картината на печата за 2 март

3682
Новини или novini: Картината на печата за 2 март
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com ви представя кратък преглед на най-важното от днешните вестници.

Труд

Всички автомобили у нас ще бъдат разделени в пет екокатегории. Това предвиждат промени в Наредба №Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, качена за обществено обсъждане. В коя екологична група ще попадне автомобилът, ще зависи от EURO категорията (от 1 до 6) или датата на първа регистрация и количеството вредни газове, които отделят. За целта на всяка кола ще бъде сложен екостикер. Засега тази категоризация няма да влияе върху данъка на автомобила. Газовата уредба ще се взима предвид при определяне на екологичната група. При категоризиране на автомобил с газова уредба проверката на отделяните вредни газове, ще се определя при работа на двигателя на газ, е записано в наредбата. Електромобилите и тези на водород ще бъдат в пета екогрупа.

24 часа

36-годишният турски гражданин Али е един от първите, преминали на българска територия при ГКПП Калотина с тежкотоварен камион в ранните часове на 1 март, когато стартира толсистемата. След като мина паспортна проверка, за около 3-4 минути Али си извади сам от терминал маршрутна карта за возилото си - 12-тонен MAN. За неговата кола, която е с категория ЕВРО 5 и е с пет оси, разстоянието от Калотина до ГКПП Капитан Андреево струва 39,98 лв., които той плати с банкова карта. “20 евро за преминаването на почти цяла България”, пресметна Али. И споделя, че до миналата седмица това му е струвало 12 евро за същия камион, когато у нас все още важаха винетките. Той е преминал в събота срещу неделя през Сърбия, в която е влязъл от Хърватия, и това му е струвало 40 евро, а разстоянието е почти същото. Затова и не изглежда кой знае колко недоволен. Неговите колеги също предпочитат да платят с карта, избирайки си маршрута от терминала, който дава възможност за работа и с турски език. В бранша на международните превозвачи отдавна се знае, че България въвежда толтакси от 1 март 2020 г., и никой от шофьорите не изглежда нито учуден, нито недоволен.

Монитор

400 хил. българи и чуждестранни гости тръгват на екскурзия или почивка в страната за Националния празник - 3 март. Поне 100 000 от тях ще посетят паметници и музеи свързани с Деня на Освобождението или исторически забележителности. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Института по анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов.

По данни на агенциите се очаква за 3 март в страната да пристигнат около 120 хил. чужденци, докато българите ще бъдат със 170 хил. повече - 290 хил. „Най-посещаваните дестинации за празника са местата на бойната слава, свързани с Руско-турската освободителна война“, коментира Драганов. Най-емблематичната сред тях несъмнено е храм-паметникът „Шипка“, който събира десетки хиляди туристи, които искат да изкажат своята почит към саможертвата на освободителите на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com