Новини или Novini – картината на печата за 20 септември

4206
Новини или Novini – картината на печата за 20 септември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 20 септември.

"Сега"

Седмици преди предстоящите местни избори пътната агенция се отличи с ударно сключване на договори за строеж на пътища към Северозападна България, за които се говори от години. За рекордно кратък за стандартите и начина си на работа срок Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) приключи търга за модернизация на пътя от Видин до Ружинци. Парите за него се осигуряват от бюджета. В рамките на само две седмици през септември правителството "намести" и над 1 милиард лева очаквани пари от все още неработещата тол система за ремонт на пътища, засегнати от свлачища, за Околовръстното на София и за участъка от Ботевград до Мездра. Очаква се скоро да бъдат подписани още договори за търгове, в които кандидатстват обичайни фирми. Всички пътни ремонти се финансират с държавни средства, а пътната агенция ще се разплати със строителите чак когато проектът е завършен.

"24 часа"

Иска гаранцията на строителните обекти да започва да тече от издаването на акт 15 за завършване на обекта, а не както е сега – от акт 16, който е за експлоатация. Това предлагат от Камарата на строителите в България, като въпросът е бил поставен на среща с регионалния министър Петя Аврамова във връзка с проект на нова наредба.

Мотивът е, че в практиката често се случва строителят и възложителят да започнат да се съдят след завършване на обекта и делата да се точат почти за цялото време на гаранцията. Има строителни обекти, по които гаранцията е едва 3 до 5 години. 10 години е срокът само за големи обекти от рода на пътища и мостове.

"Монитор"

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт (БВП) за електронно управление. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП

От агенцията са направили проверка на НАП, но тя е била само по документи, тъй като е такава ролята на одитора. В хода на проверката са забелязани пропуски, за които са отправени и съответни препоръки.

Темелков посочи неправилното надграждане на системата на данъчните като основната причина за изтичането на лични данни на 5 млн. българи. Той допълни, че пробивът в системата на агенцията не се дължи на това, че датира от 2008 г., а произлиза от грешна поддръжка.

"Труд"

Най-често хората затъват в дългове заради покупката на джаджи като лаптопи и скъпи мобилни телефони. Профилът на длъжника е млад човек, образован, с добра професия, най-често в IT бранша. Той си купува скъпи джаджи, като смята, че веднага има нужда от тях, но не може да си направи сметката. Затова трябва да се научи парите да му стигат до следващата заплата. Това каза Райна Миткова, управител на EOS за България и председател на Асоциация на колекторските агенции. Над 50% от просрочените задължения на хората са към банки и фирми за бързи кредити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com