Новини или Novini - картината на печата за 23 октомври

11593
Новини или Novini - картината на печата за 23 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на новинарските акценти, за днешния 23 октомври, сряда.

Вестник "Сега"

Изданието отбелязва, че България ще се отърве скоро от мониторинга на Брюксел и ще бъде оставена сама да наблюдава борбата си с корупцията и организираната престъпност, обяви Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер, която дни преди изтичането на мандата си публикува годишните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който действа от 2007 г. Румъния обаче ще продължи да бъде наблюдавана по този механизъм от Брюксел, защото, вместо да запази напредъка си, е отбелязала обрат в прилагането на върховенството на закона. Така двете страни, заради чиито дефекти в съдебните системи възникна МСП преди 12 години, предстои за първи път да бъдат разделени, коментира още "Сега" на своята първа страница.

Вестник "24 часа"

Всекидневникът обръща внимание на ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната интервенция на Турция в региона. Става ясно, че кюрдските бойци са уведомили американската администрация, че са се изтеглили напълно от исканата от Турция зона за сигурност. Това става преди изтичането на примирието, договорено от Вашингтон и Анкара. Силите за защита на народа, които са основната съставна част на Сирийските демократични сили, са разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия, припомня "24 часа".

Вестник "Труд"

Ежедневникът се спира на горещата тема в българския футбол от последните дни, като коментира, че далеч преди своя дебют начело на България, новият селекционер Георги Дерменджиев е оцелял на поста си. Опитният наставник си стисна ръцете с отговорника за националния отбор Йордан Лечков, заменяйки напусналия в петък Красимир Балъков. Часове по-късно Венцеслав Стефанов, член на Изпълкома към БФС и собственик на „Славия“, възропта срещу назначението и предложи на свой ред Николай Киров, бившият треньор на „Ботев“ (Пд). В крайна сметка обаче Дерменджиев бе утвърден като национален селекционер.

Вестник "Монитор" 

50 реликви от времето на Велика България ще могат да се видят в в Националния археологически институт с музей към БАН. Най-ценната находка сред тях е щандарт със сребърен орел с византийски монограм, пише вестникът. Всички артефакти са от така нареченото съкровище от Вознесенка. Те са пръснати между четири музея в Украйна и сега за пръв път се събират и ще бъдат представени в изложабата „Съкровището от Вознесенка и неговата епоха“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com