X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 23 октомври

6265 0
photo of Новини или Novini - картината на печата за 23 октомври
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на новинарските акценти, за днешния 23 октомври, сряда.

Вестник "Сега"

Изданието отбелязва, че България ще се отърве скоро от мониторинга на Брюксел и ще бъде оставена сама да наблюдава борбата си с корупцията и организираната престъпност, обяви Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер, която дни преди изтичането на мандата си публикува годишните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който действа от 2007 г. Румъния обаче ще продължи да бъде наблюдавана по този механизъм от Брюксел, защото, вместо да запази напредъка си, е отбелязала обрат в прилагането на върховенството на закона. Така двете страни, заради чиито дефекти в съдебните системи възникна МСП преди 12 години, предстои за първи път да бъдат разделени, коментира още "Сега" на своята първа страница.

Вестник "24 часа"

Всекидневникът обръща внимание на ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната интервенция на Турция в региона. Става ясно, че кюрдските бойци са уведомили американската администрация, че са се изтеглили напълно от исканата от Турция зона за сигурност. Това става преди изтичането на примирието, договорено от Вашингтон и Анкара. Силите за защита на народа, които са основната съставна част на Сирийските демократични сили, са разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия, припомня "24 часа".

Вестник "Труд"

Ежедневникът се спира на горещата тема в българския футбол от последните дни, като коментира, че далеч преди своя дебют начело на България, новият селекционер Георги Дерменджиев е оцелял на поста си. Опитният наставник си стисна ръцете с отговорника за националния отбор Йордан Лечков, заменяйки напусналия в петък Красимир Балъков. Часове по-късно Венцеслав Стефанов, член на Изпълкома към БФС и собственик на „Славия“, възропта срещу назначението и предложи на свой ред Николай Киров, бившият треньор на „Ботев“ (Пд). В крайна сметка обаче Дерменджиев бе утвърден като национален селекционер.

Вестник "Монитор" 

50 реликви от времето на Велика България ще могат да се видят в в Националния археологически институт с музей към БАН. Най-ценната находка сред тях е щандарт със сребърен орел с византийски монограм, пише вестникът. Всички артефакти са от така нареченото съкровище от Вознесенка. Те са пръснати между четири музея в Украйна и сега за пръв път се събират и ще бъдат представени в изложабата „Съкровището от Вознесенка и неговата епоха“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално