Новини или Novini – картината на печата за 26 септември

3022
Новини или Novini – картината на печата за 26 септември
Снимка: iStock

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден – 26 септември.

Вестник "Сега"

Току-що завърнали се на работа, депутатите отново си подготвят ваканция, а като повод за нея са местните избори на 27 октомври. Предложение Народното събрание да не работи от 16 октомври до последния работен ден преди местния вот, тоест 2 седмици, е било внесено в деловодството на парламента от представители на управляващото мнозинство плюс ДПС и "Воля". Депутатите засега отричат да извънредна ваканция покрай изборите, а въпросът вероятно ще се обсъжда и реши на заседанието в четвъртък.

Вестник "24 часа"

Информацията от тол системата ще може да се ползва и от други държавни контролни институции като НАП, Агенция "Митници" и др. Системата за таксуване в момента се тества, като се очаква да заработи догодина.

В 4 демонстрационни центъра в страната – в София, Пловдив, Варна и Русе всеки може да се запознае с начина, по който се издава маршрутна карта, и с помощта на т.нар. тол калкулатор да изчисли какъв би бил тол разходът.

Тежките превозни средства ще се контролират чрез порталните рамки, които ще предават информация към съответните контролни служби. Щом рамките заработят, автомобилите, които в момента проверяват за платени електронни винетки, ще бъдат пренасочени към други пътища, които не влизат в тол системата, и ГКПП-тата.

Вестник "Монитор"

Над 10 000 кандидати ще се борят за пост в местната власт в големите областни градове на страната на изборите на 27 октомври. Най-много по традиция са кандидатите в столицата, където общинският съвет се състои от цели 61 души.

Повечето от партиите са заложили на пълна листа с кандидати. В София кандидатите са точно 1461, следвани от Варна, където желаещите да седнат на кметски стол или да станат общинари са малко над 870.

Трети в списъка се нарежда Благоевград със близо 600 души, регистрирани за вота, следван от Стара Загора с 553. Бургас, където мераклиите са близо 475 души, и Пловдив със своите 451 претенденти пък се нареждат на пето и шесто място в класацията.

Най-малко са кандидатите в Габрово и Кюстендил, където са регистрирани съответно 205-има и 203-ма мераклии за кметове на община, на кметства и общински съветници.

Вестник "Труд"

Веднага щом получи документите си за самоличност, австралиецът Джок Полфрийман ще може да напусне България.

Във вторник Сотир Цацаров обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС) предсрочното условно освобождаване на австралиеца и спиране на решението на Софийския апелативен съд (САС). В закона обаче няма определен срок, в който ВКС да разгледа искането на главния прокурор. Днес искането на Цацаров бе върнато, но се очаква утре изрядните документите да бъдат внесени и делото да се разпредели на съдии от ВКС.

"Ако се възобнови това производство, ако се отмени определението на САС, ще е налице основание отново лицето да бъде задържано. Ако вече е в чужбина, ще се използват институтите за международна правна помощ, за да бъде върнато лицето в България за доизтърпяване на наказанието", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...