Новини или Novini - картината на печата за 28 февруари

5077
Новини или Novini - картината на печата за 28 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 28 февруари.

Вестник "24 часа"

Всекидневникът обръща внимание на темата със стартирането на тол системата у нас. От 1 март и превозвачите имат възможност да ползват един от трите алтернативни начини за тол таксуване по републиканската пътна мрежа – с маршрутна карта, чрез бордово устройство или чрез GPS тракер, става ясно от думите на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Той подчертава, че няма монопол в тол услугата и четири дружества са включени в регистъра на Националните доставчици на услуги, а с два от тях АПИ има договори и те оперират на пазара. В списъка на Доставчиците на декларирани данни са регистрирани 14 дружества доставчици на GPS данни и те могат да предоставят услугата след договор с НДУ. В рамките на 7% комисионна, които ще получават доставчиците на услуги, ще бъдат покрити всички разходи по таксуването и няма да има допълнителни разходи за превозвачите, обясни още Терзийски пред Нова телевизия.

Вестник "Труд"

Ежедневникът пише, че здравните власти взимат нови мерки срещу коронавируса на Летище София. На Терминал 1 ще заработи нов салон. През него при едновременно кацане на няколко самолета ще преминават само пристигащите от Италия. Те ще попълват анкетни карти. Данните ще постъпват в Регионалните здрвни инспекции, като целта е да се организира 14-дневна домашна карантина. БНТ уточнява, че от днес анкетни карти ще могат да се попълват и в самолетите от Италия. Ще бъде осигурена възможност и за онлайн подаване на данни от пристигащите от тази страна.

Вестник "Монитор"

Изданието отбелязва, че в класация на страните по щастие България е по-напред от Великобритания, САЩ и Швеция. Или поне такива са резултатите от новото издание на индекса за 2019 г., който се изготвя от икономиста Стив Ханке. Изследването класира 95 страни в света по скалата щастие - нещастие.

Става ясно, че от 95 страни в света България е на 24-о място по щастие с резултат 7,9. По-назад са Великобритания (9,1 - като по-високият резултат означава по-нещастна страна), Норвегия (9,2), САЩ (9,6), Франция (9,7), Швеция (10). Още по-назад са страни като Румъния (11), Канада (10,9), Естония (11,7), Испания (14,9), Русия (17), Гърция (19,5). Най-щастливите страни според индекса са Япония (3,2), Унгария (3,4) и Тайланд (3,7). Германия е девета с резултат 5,3. Най-нещастни са Венецуела, Аржентина, Иран, Бразилия и Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com