Новини или Novini - картината на печата за 3 декември

3134
Новини или Novini - картината на печата за 3 декември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на новинарските акценти от вестниците, за днешния 3 декември, вторник.

Вестник "Сега"

Изданието пише за печалбите на банковата система у нас, които продължават да растат и да поставят нови рекорди. По данни на БНБ към края на октомври банките са отчели 1.4 млрд. лв. чиста печалба, което е с 15 млн. лв. повече от същия период на миналата година. По всичко личи, че през 2019 г. ще бъде надминат рекордът от миналата година, когато трезорите за първи път отчетоха по-добри резултати дори в сравнение със златните времена отпреди глобалната финансова криза.

Вестник "24 часа"

Ежедневникът отбелязва, че вдигат данъци на чужди фирми, ако цапат въздуха. Около 3 трилиона евро ще струва на ЕС Европейският зелен договор - водещият план на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, който ще бъде представен до 10 дни. Брюксел обаче планира да покрие една трета от разходите - 1 трилион, останалите ще бъдат осигурени от Европейската инвестиционна банка и страните - членки на ЕС.

Вестник "Труд"

Всекидневникът коментира решението на комисията по петициите в Европейския парламент да затвори петицията на срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. В залата всички присъстващи български евродепутати се обединиха в защита на аутобана. Уточнява се, че Радан Кънев от „Демократична България“, който според вестника придвижил петицията в ЕП, дори не присъства на заседанието – вместо него там били трима природозащитници, които се представиха като коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“. Но всъщност отговорността дали да има или да няма европари за проекта е на ЕК - това уточниха евродепутатите от комисията.

Вестник "Монитор"

Медията посочва, че всеки 7-ми българин е без достъп до лечение. Тези данни изнесе Европейската комисия в годишния си доклад за нивото на здравеопазване в Европейския съюз през 2018 година.Това е и най-голямото предизвикателство в системата на страната, се подчертава в документа. В него се посочва, че без здравни услуги са безработните за продължителен период от време, крайно бедните и най-вече ромската част от населението, които нямат средства за лечение, но и не плащат здравни осигуровки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com