Новини или Novini - картината на печата за 30 януари

3778
Новини или Novini - картината на печата за 30 януари
Снимка: iStock/Guliver

Изпратихме 29 януари с новината от късната част на деня, а именно - след близо 4 часа дебати парламентарната комисията за наблюдение на приходните агенции отхвърли предложението на правителството за отсрочка с 6 месеца на спорния закон за горивата, но намери начин да отсрочи реалното му влизане в действие, без да нарушава Конституцията - като удължи срока за издаване на Наредбата към закона. А ето какви са акцентите в днешния брой на вестниците.

"Сега"

Изданието избира за водеща новина срива на доходността на пенсионните фондове. Започналият в средата на миналата година спад в доходността на универсалните пенсионни фондове, в които са парите на родените след 1959 г. за втора пенсия, се задълбочава до степен, че вече има фонд с отрицателен резултат за 2018 година - минус 0,09% на "Алианц". Най-напред, с 2,26% доходност е УПФ "Бъдеще", а най-големият - "Доверие", е с 1,02% доходност. Друг акцент на вестника е свързан с въвеждането на еврото. Влизането на България в еврозоната и въвеждането на еврото може да не станат до 1 януари 2022 г. Така финансовият министър Владислав Горанов поясни позицията си от 28 януари, че оптимистичният вариант за влизането ни в клуба на богатите европейски страни е началото на 2022 г.

"24 часа"

Вестникът представя интервю със заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Както не е трудно да се досетите главната тема е президентът Румен Радев. Изданието ни информира и че китайци, турци, италианци и българи ще строят ж.п. магистрала "Тракия." Става дума за участъка от Елин Пелин до Костенец.

"Труд"

Водеща новина в изданието е докладът на "Трансперънси интернешънъл", според който България е на първо място по усещане за корупция в ЕС. Припомняме, че страната ни заема 77-мо място в класация от 188 страни. Вестникът информира за новия началник на Агенцията за пътна инфраструктура. Това е областният управител на Ловеч - Георги Терзийски. 

"Монитор"

Водеща новина в изданието е тревожният факт за нарастващата агресия в училищата. Регистрираните случаи на агресия в училище са достигнали 3616 за учебната 2017/2018 г. Друг акцент са новите регламенти в ЕС, с които се установяват ясни правила при развод или смърт. Целта е да се сложи край на успоредните и противоречащи си производства в различни държави от ЕС, свързани например с имущество или банкови сметки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com