Новини или Novini – картината на печата за 30 септември

2585
Новини или Novini – картината на печата за 30 септември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 30 септември.

"Сега"

Съдии и адвокати излязоха с остра позиция срещу призивите за саморазправа с техни колеги по повод на освобождаването на Джок Полфрийман от затвора. Общо 292 съдии от близо 40 съдилища в цялата страна и от всички нива в системата излязоха с обръщение към българските граждани, в което ги призовават към осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир, тъй като "системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава", пише в. "Сега".

"24 часа"

Арестуван е бащата на 19-годишния младеж, който причини тежката катастрофа в Пловдив. При пътния инцидент загинаха двама младежи – на 16 и 19 години. Зад волана e бил техен 19-годишен приятел без книжка. Той се е движел с висока скорост. Катастрофата става на кръстовището на булевард „Марица” и „Източен”, където автомобилът се удря в уличен стълб. Първоначално бе съобщено за една жертва, но по обед в коритото на реката бе намерено тялото и на друг младеж, загинал при катастрофата, посочва изданието.

"Монитор"

Проектантска грешка е забавила с година реконструкцията на клетките на маймуните в столичния зоопарк. Обновяването на местообитанията на приматите трябвало да е готово още в края на 2018 година. Проектантите обаче пропуснали важната подробност, че под новите разширения на клетките на маймуните има подземни помещения с колектори. От общината уверяват, че новият проект вече е готов и работата ще бъде възобновена съвсем скоро. Разширението е на стойност над 1 400 000 лева. Новото пространство ще е около 10 пъти по-голямо, а маймуните ще са по-близко до естествената си среда заради многобройните дървета, които ще попаднат в клетките им. Повечето маймуни очакват завършването на реконструкциите в зоопарка, а друга част е преместена в други градове, пише "Монитор".

"Труд"

Нова методика ще изчислява бюджетите и условията на живот, които ще определят прага на бедност. Линията на бедност у нас ще бъде 363 лева от следващата година. Това предвижда Проект на Постановление на Министерски съвет. За сравнение тази година, като бедни се определяха хората с доход под 348 лева. По данни на статистиката миналата година над 1,5 млн. българи са били под прага на бедност. От това дали сме под или над него, зависи дали може да кандидатстваме за социални помощи. Повишението на прага на бедност идва от приетата от правителството нова методика, по която тя се изчислява. Линията на бедност се предвижда да се индексира с инфлацията за малката потребителска кошница, както и с коригиращ коефициент. Така се отчитат инфлационните процеси през предходната година и се създава гаранция за избягване на възможността за понижаване размера на финансова подкрепа на хората с увреждания, пише в. "Труд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com