Новини или Novini - картината на печата за 4 юни

4452
Новини или Novini - картината на печата за 4 юни
Снимка: Pixabay

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден – 4 юни.

"Сега"

Цената на водата ще расте "служебно" с минималната заплата - това пише на първа страница в. "Сега". Оказва се, че управляващите готвят нова изненада на народа - цената на водата да "скача" автоматично при всяко вдигане на минималната работна заплата (МРЗ). Това стана ясно на дискусията "За устойчиво развитие на ВиК сектора и достойни работни заплати на работниците и служителите", организирана от КНСБ. 

От първа страница на ежедневника научаваме още, че правителството продължава практиката с трупането на бюджетен излишък за сметка на планирани, но неизвършени разходи. В края на май превишението на приходите над разходите вече достига 2.979 млрд. лв. - 2.6% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). В същото време бюджетът за тази година е разчетен с дефицит от 0.5%, или на минус от 600 млн. лв.

"24 часа"

Осем мъже ще се състезават за директорското кресло в БНТ. Сред кандидатите са още Емил Кошлуков, Сашо Диков, спортният журналист Сашо Йовков и репортерът Стоил Рошкев - и двамата участвали и на предишния конкурс, Никола Тодоров, Явор Симов и Радослав Главчев, който кандидатства неизменно през последните 20-ина години.

Най-очаквана беше заявката на Емил Кошлуков, който в момента временно ръководи обществената телевизия. Той беше сред фаворитите на последния конкурс през 2017 г., но тогава Съветът за електронни медии се усъмни дали действително има пълни 5 години управленски стаж в електронни медии. Такова е изискването по Закона за радиото и телевизията за директорското място. През последните две години той е програмен шеф на БНТ1, така че казусът очевидно ще отпадне, пише "24 часа".

"Монитор"

Mобилни групи на Министерството на туризма инспектират всички плажове по Черноморието. Проверяват се, както плажовете, отдадени на концесия или под наем, така и неохраняемите ивици и гарантирането на свободния пешеходен достъп до тях, пише "Монитор".

И още - около 10 000 класни стаи ще бъдат оборудвани с проектори и други пособия за т.нар. фронтално обучение със средства по проект „Образование за утрешния ден“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев при посещението си в Първо ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Гълъбово, пише изданието.

"Труд"

Първа страница на вестник "Труд" обръща внимание на фалшивите новини и по-конкретно на новината за секс драма в хотел в Слънчев бряг. След разследване на "Труд" новината за циганин-готвач, пребил туристка и опитал се да я изнасили в стаята ѝ, се оказва абсолютно фалшива.

"Градежът на национална педиатрия започва от лятото" е сред другите акценти в броя. В края на това лято трябва да бъде избран изпълнител за изграждане на национална детска болница. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати днес, 3 юни, в Агенцията по обществени поръчки документацията, необходима за предварителен контрол на обществената поръчка за изграждане на педиатрия. Превантивен контрол е необходим поради значимостта и мащаба на проекта, чиято прогнозна стойност е до 100 млн. лв. с ДДС, уточниха от здравното ведомство. Процедурата по изграждането на национална детска болница трябва да се задвижи в края на лятото, ако няма обжалвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com