Новини или Novini - картината на печата за 5 април

3739
Новини или Novini - картината на печата за 5 април
Снимка: iStock/Guliver

Последните седмици принадлежат на скандалите и изминалите дни не правят изключение. Държавата се тресе от "Апартаментгейт", изникват нови далавери, а управляващите и опозицията се карат кой е по-корумпиран и по-компрометиран.

След като досега стоеше встрани от скандалите, залагайки на обичайната си тактика „институциите да проверят и да вземат мерки“, премиерът Бойко Борисов взе инициативата в свои ръце и започна да "съветва" за отпуски или направо оставки, да спира спорни строежи, като същевременно си търси нови политически „патерици“ за евроизборите.

На фона на цялата тази какафония, в която „силните на деня“ треперят, а оставките падат като круши, нека видим какво пишат днешните вестници по актуалните теми:

Вестник "Сега"

Скандалът с евтините апартаменти на хора от властта продължава да се разраства, а водещите партии се опитват да извлекат максимални дивиденти, изваждайки нови и нови случаи. Във вчерашната политическа буря се включиха основни фигури в държавата като премиерът Бойко Борисов (пратил в отпуска или направо в оставка заподозрените в имотни злоупотреби), президентът Румен Радев (свалил доверието си от Пламен Георгиев), бившият вицепремиер и важен коалиционен партньор Валери Симеонов (замесил в скандала и министъра на туризма Николина Ангелкова) и лидерът на опозицията Корнелия Нинова (поискала отстраняването на Георгиев). Управляващи и опозиция отново си размениха тежки обвинения, а най-щастлив изглежда Данаил Кирилов, който беше номиниран от Борисов за министър на правосъдието.

Вестник "24 часа"

Водената от Вежди Рашидов комисия по култура и медии предлага всички публични личности да декларират имуществото си подобно на политиците. Рашидов и колегите му призоваха Съвета за електронни медии (СЕМ) за по-строг контрол върху всички медии и особено върху Слави Трифонов, който си позволявал да омаскарява политици и да се подиграва с достойнството им в ТВ ефир. Рашидов иска Слави и всички влиятелни хора да са длъжни да си декларират имотите, както го правят политиците.

Задават се и сериозни промени в медийния закон, като според европейските изисквания той трябва да важи и за онлайн платформите, информационните сайтове, сайтовете за видеосподеляне. Те трябва да бъдат контролирани както телевизиите и радиата.

Вестник "Монитор"

Неграмотността сред подрастващите е все по-сериозен проблем, а 11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа заедно с родителите си, които са сезонни работници. Заради непрекъснатото местене децата остават без образование.

От общо 2400 училища у нас в 937 учат деца, чиито родители са с основно образование или са безработни. Почти 19 000 са хлапетата в ученическа възраст, чиито родители не ги пускат да се учат. Въпреки това държавата успяла да върне обратно в клас 40 000 малчугани.

Вестник "Труд"

1 млрд. лв. повече ще бъдат похарчени за пенсии и образование в бюджета за 2020 г. Към тези 2 сектора ще бъдат насочени най-много допълнителни средства. Разходите за пенсии се увеличават с 534 млн. лв, а за образование - с 466 млн. лв. Основната част от по-щедрото финансиране на образователните дейности (360 млн. лв.) ще бъде използвана за вдигане на учителските заплати. За поредна година обаче парите за армия и полиция ще са повече отколкото за образование.

Оказва се, че всеки трети лев от всички разходи на хазната, или точно 32,2%, ще отива за изплащане на пенсии, социални помощи, обезщетения за безработица, детски, за хора с увреждания и др. социални дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com