Новините: Най-важното от деня, 1 ноември

2968
Новините: Най-важното от деня, 1 ноември
Снимка: Информационно обслужване

Дo мoмeнтa Aдминиcтpaтивeн cъд Coфия гpaд е oтxвъpлил нaд 30 жaлби cpeщy зaпoвeдитe нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo зa въвeждaнe нa пpoтивoeпидeмични мepĸи. Haд 20 oт тяx ca c иcĸaния зa cпиpaнe нa дeйcтвиeтo нa зaпoвeдтa нa миниcтъp Cтoйчo Kaцapoв oт 19 oĸтoмвpи т.г. , c ĸoятo бe въвeдeн "зeлeния cepтифиĸaт". Това съобщава сайтът "Дe Фaĸтo".

ПРОФ. МИРА КОЖУХАРОВА: ЛОКДАУН НА ПРАКТИКА ВЕЧЕ Е ВЪВЕДЕН, ДАНО НЕ СТАНЕ ПО-ЛОШО

Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинационен обхват. За това настоя съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова в ефира на БНТ.

ИЗВОДИ ОТ АНАЛИЗ: ИМА ТВЪРДЕ МАЛКО ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ НАЦИОНАЛНИЯТ ЛОКДАУН НАМАЛЯВА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ ОТ COVID-19

През последната година светът преживя пандемията от COVID-19, съчетана с безпрецедентни политически реакции. В този анализ са съпоставени инфекциите и смъртните случаи с COVID-19 в анализ между много различни държави.

ПРОУЧВАНЕ: ВСЕКИ ТРЕТИ БЪЛГАРИН ВЯРВА, ЧЕ ВИРУСИТЕ СА ПРАВИТЕЛСТВЕНА РАЗРАБОТКА, ЗА ДА БЪДЕ КОНТРОЛИРАНА СВОБОДАТА МУ

Всеки трети българин изобщо не се интересува от научни открития или събития и процеси в света на технологиите. Общо всеки шести казва, че това не му трябва във всекидневието. Четирима от десет никога не гледат документални филми за наука/технологии и не четат статии, списания или книги на за учени или наука.

ЕДИН ОТ РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 ПРОГНОЗИРА 1000 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ НА ДЕН

За октомври имаме 6 пъти повече починали от COVID-19, отколкото през октомври, 2020 година. Прогнозирам 1000 смъртни случая на ден обща смъртност т.е. от всичко, ако заради коронавируса бъдат спрени плановите операции и лечебни дейности. Това заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

КАРАМФИЛЪТ – С НЕОЧАКВАН ЕФЕКТ ПРИ КОРОНАВИРУС

Китайски учени откриха, че съцветията на карамфиловото дърво съдържат вещества, които могат да блокират активността на протеина Mpro - един от трите ключови ензима, необходими за размножаването на новия вид коронавирус. Резултатите са публикувани в bioRxiv, предаде БГНЕС.

БОРИСОВ: БОГ ВИСОКО, РАДЕВ ДАЛЕКО. НИКОЙ НЕ КАЗВА КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ

В момента просто се чака да мине 14 ноември, а след това никой от управляващите и съпътстващите ги партии не казва какво ще правя. Виждате, че има чудовищна инфлация, цените растат, но никой нищо не казва. Бог високо, Радев далеко. Да мине 14, пък тогава ще го мислят. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с представители на КНСБ.

ЛОЗАН ПАНОВ: РАДЕВ ТРЯБВАШЕ ДА ПРОВЕРИ КИРИЛ ПЕТКОВ, ИМА ОСНОВАНИЕ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ

Трудно можем да преценим дали Кирил Петков е действал, защото е заблуден относно закона, поради лоша преценка или лоши съветници. Не мисля, че президентът не трябва да провери декларациите на хората, които стават служебни министри. Това заяви Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС) и кандидат за президент.

ЦИК РЕШИ: РАСАТЕ ОСТАВА БЕЗ ИМУНИТЕТ

С 11 гласа "за" Централната избиртаелна комисия отне имунитета на кандидата за президент Боян Расате. Това стана по искане на главния прокурор Иван Гешев.

“ГОВОРЯТ МЛАДИТЕ ПОЛИТОЛОЗИ“: ЩЕ БЪДАТ ЛИ ГЕРБ-СДС ПО-СИЛНИ ОТ ХАОСА?

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

РЕШЕНО: ГАЗЪТ ПОЕВТИНЯВА

Природният газ ще поевтинее с над 33% от 1 ноември, съобщи на брифинг социалният министър Гълъб Донев. Поевтиняването става на фона на очакването поскъпване с 32%. Тоест, поевтиняването е реално от 1,5%, ако гледаме на месечната база (месец спрямо месец), но е 33% спрямо исканото от "Булгаргаз" поскъпване.

ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА: МИТКО КАРАТИСТА ПРОДАВА ДЕЛА СИ В “ДЕЛТА ГАРД“

Димитър Спасов, известен с прякора Митко Каратиста, напуска "Делта гард" още преди официалното публично съобщение на МВР, че е стартирана процедура за отнемане на лиценза ѝ за охрана. Мотивът за старта на процедурата е, че единият от съдружниците е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер. Припомняме, че името на фирмата нашумя в скандала "Осемте джуджета".

БНБ ДАВА НАД 700 ХИЛ. ЛЕВА, ЗА ДА СЕ ПАЗИ ОТ ИЗТИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ

Българската народна банка (БНБ) е пуснала обществена поръчка за доставка, внедряване и пускане в експлоатация на система за предотвратяване на изтичането на информация от типа Digital Leakage Prevention (DLP).

ИЗОСТАВЕНО КУЧЕ СПАСИ ПОВЕЧЕ ОТ 100 КОАЛИ И СТАНА ГЕРОЙ

Изоставено от стопаните си куче в Австралия, на име Беър, е помогнало да се открият и спасят повече от 100 коали по време на горските пожари през 2019-2020 година. Благородното животно е получило официална награда от Международния фонд за хуманно отношение към животните, съобщава The Good News Network.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com