Новините: Най-важното от деня, 13 август

6122
Новините: Най-важното от деня, 13 август
Снимка: БГНЕС

Почти средата на месец август е, а лятното настроение обхвана и честотата на новините. Вижте кои бяха днешните най-важни събития в обзора на Actualno.com.

БАБХ ДАДЕ ДУМА, НО ОЩЕ НЕ Е СПРЯЛА СКАНДАЛНАТА ПОРЪЧКА ЗА ПРЕПАРАТИ СРЕЩУ ЧУМА

Справка в сайтовете на Българската агенция по безопасност на храните и Агенцията за обществени поръчки сочи обаче, че до края на работното време днес, 13 август (понеделник) поръчката не е прекратена.

КАК ДА СЕ ОСИГУРЯВА БЪЛГАРИНЪТ ЗА ПЕНСИЯ? 

Катастрофата, която се очертава, може би отстъпва само на онова, което ни готвят климатичните промени. А причините в случая са още по-ясни. От една страна, имаме явлението демографски преход, където раждаемостта намалява успоредно с вдигането на стандарта.

ОПРАВДАНИЕТО ЗА ХОРОТО В ПАРК "РИЛА": ЗАРАДИ ЕМОЦИЯТА БЕШЕ, ТОВА СА ДЕЦА

Не съжалявам, много се гордеем, всички се радваме, че успяхме да покажем пъстротата на българските носии. Това заяви Пламен Мирянов, лицето на фондация "Нашият дом е България", която е организатор на вече прословутото хоро в национален парк "Рила" и езерото Близнака, като първоначално информацията беше, че хора са влезли в езерото Бъбрека.

Мисля, че го има в разрешителното – това каза Мирянов относно скандалната вече снимка, на която се вижда как хора в носии влизат да играят хоро в едно от езерата на парк "Рила". Никога в нашия план не е влизал такъв момент, моментално добави представителят на фондация "Нашият дом е България". Това е емоция, оправда той изпълнението, наричайки нарушителите "деца". Мирянов заяви, че би искал да се извини от името на всички ансамбли, участвали в събитието. Събрахме се да се зарадваме в името на България, каза още Пламен Мирянов. А според Тома Белев заради все по-голямата масовост в посещенията на парка езерата в Рила загиват.

ПРОТЕСТИТЕ В РУМЪНИЯ НЕ СПИРАТ

Повече от 6 000 протестиращи се събраха на централния площад "Виктория" в Букурещ за трета поредна вечер. Участниците в демонстрацията настояват за оставката на правителството, оглавявано от Виорика Дънчила, както и за провеждането на предсрочни избори.

ДОВЕРИЕТО КЪМ ПАРТИЯТА НА ПУТИН СТИГНА РЕКОРДНО НИСКО НИВО, НЕВИЖДАНО ОТ ГОДИНИ

Подкрепата за управляващата в Русия партия "Единна Русия" е на най-ниското си равнище от 2011 година, пише "Газета.ru". Според данните от социологическо проучване на Всерусийския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) към 10 август 2018 година едва 34,9% от гражданите на Руската федерация подкрепят партията на властта. Причината за загубата на обществено доверие е една — непопулярната пенсионна реформа.

СИМЕОНОВ ПОТВЪРДИ - CACAO BEACH И БАР "ХЕДОН" СА ЗАТВОРЕНИ

Две от заведенията, които са символ на нощния живот по Черноморието ни – Cacao Beach и бар "Хедон", са затворени със заповеди на РЗИ-Бургас. Това е станало още вечерта преди отминалите почивни дни, но причината официално беше потвърдена от вицепремиера Валери Симеонов, който отдавна е на мисия срещу шума.

САМОУБИЙСТВО ИЛИ НЕ - КАКВО СТАНА С БИВШ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА МВР, СВЪРЗАН С ПЕЕВСКИ?

Самоуби ли се човек на Делян Пеевски или не точно? Този въпрос на практика поставя сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". Става въпрос за зам.-министъра на вътрешните работи полк. Румен Генов Андреев. Съгласно официална информация, той се е самоубил с изстрел в главата в местността "Щъркелово гнездо" край София. Основната тиражирана версия – семеен скандал.

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ДАДЕ СРОК ДО СЛЕДВАЩАТА СРЯДА БАН И НИМХ ДА НАМЕРЯТ РЕШЕНИЕ

Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда (22 август) БАН и НИМХ да намерят решение на проблема. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг след среща с представители на НИМХ и БАН в Министерски съвет. Стана ясно още, че държавата предвижда и 20 млн. лв. за научни изследвания.

ТРЪМП ПРИЗОВА ЗА БОЙКОТ СРЕЩУ "ХАРЛИ-ДЕЙВИДСЪН"

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп изрази подкрепата си за бойкот срещу легендарния производител на мотоциклети "Харли-Дейвидсън". Причината за призивите за бойкот срещу знаковата компания са плановете на нейното ръководство да изнесе част от производството в чужбина - заради политиката на Тръмп за налагане на мита, която оскъпява производството в САЩ.

СЛЕД СКАНДАЛИ И БЕЗ МНОГО СВЪРШЕНА РАБОТА - МАНОЛОВА СЕ ЗАЕМА СЪС СИГНАЛИТЕ НА БОСИЯ

Със скандали и без особено много свършена работа по същество премина последното заседание на временната комисия в парламента, която се занимава със сигналите на Николай Колев - Босия за корупция в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ИААА).

ДЪРЖАВАТА ЧАК СЕГА РАЗБРА КОЛКО ЗАТОРМОЗЯВАЩИ СА ЧИНОВНИЦИТЕ

Темата с чиновническия тормоз в България отново стана видима след като стана ясно, че специализирано изследване е установило 1701 проблема при административното обслужване в страната, които представляват своеобразен чиновнически тормоз. Става въпрос за излишни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекалено бавна работа.

ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА ТУРЦИЯ ОБЯВИ РЕДИЦА МЕРКИ ЗА УКРЕПВАНЕ НА ЛИРАТА

В изявление, разпространено в сутрешните часове на деня, институцията обяви, че увеличава обезпеченията за лимити на депозитите за лизингови сделки между заемодателите от 7,2 милиарда евро на 20 милиарда евро.

НИНОВА С ПИСМО ДО ТАЯНИ ЗАРАДИ ИЗКАЗВАНЕ НА ДЖАМБАЗКИ, ЧЕ "ВСИЧКИ ОТ БСП СА ЗА РАЗСТРЕЛ"

"Това не е изолиран случай. За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери", отбелязва соцлидерът. По-късно вицепремиерът Красимир Каракачанов отвърна на удара.

РАЗЛИВИТЕ НА МАЗУТ КРАЙ СОЗОПОЛ НЕ СА ОПАСНИ ЗА ХОРАТА И ПРИРОДАТА, УСПОКОЯВАТ ИНСТИТУЦИИТЕ

Няма опасност за туристите и риск от екокатастрофа заради разливите на мазут край Созопол, стана ясно на брифинг в Бургас, на който присъстваха министрите на транспорта и на околната среда Ивайло Московски и Нено Димов.

ИРАН ПРЕДСТАВИ НОВОТО СИ ПОКОЛЕНИЕ РАКЕТИ

Иранската ракетна програма е ябълката на раздора със световните сили, особено със САЩ. Програмата се смята за жизненоважна от Иран относно неговата отбранителна позиция в проблемния регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com