Новините: Най-важното за деня, 11 юни

5356
Новините: Най-важното за деня, 11 юни
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 юни.

ПЕТКОВ: ЯСНО ИЗКАЗАХ ПОЗИЦИЯТА НИ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, ШОЛЦ: ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПРОЦЕСА ПО РАЗШИРЯВАНЕ СЕГА 

Българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да може да напреднем в тази посока. Това каза министър-председателят Кирил Петков след среща с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц. Министър-председателят Кирил Петков е домакин на канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц. В Министерския съвет двамата проведоха среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации.

ИЗТЕЧЕ АУДИОЗАПИС ЗА ПОДКУП, ПРЕДЛАГАН НА ШЕФА НА БАБХ. ОТ АГЕНЦИЯТА КАЗВАТ, ЧЕ Е АВТЕНТИЧЕН

Мъж с непотвърдена официално от МВР и прокуратурата самоличност: "Сега дали са ми една документация да предада, вижте .. "
Даскалов: "Какво е това сега !? да не ми предават някакви неща, които не са .. "
Мъж с непотвърдена официално от МВР и прокуратурата самоличност: "Не се притеснявай, бъди спокоен"
Даскалов: "Ха, не.. аз ще го погледна и не искам да имам такива недоразумения, защото ..."
Мъж с непотвърдена официално от МВР и прокуратурата самоличност: "Нямаш ангажимент с това"
Това е част от аудиозапис, изпратен снощи до редакционната поща на Actualno.com, както и на редица други медии, сред които Mediapool и Радио "Свободна Европа". За записа се твърди, че е разговор между проф. Христо Даскалов, сегашният ръководител на Българската агенция по храните (БАБХ) и негов предшественик от времето на управлението на Бойко Борисов - Пламен Моллов.

ДКК ВНЕСЕ СИГНАЛ В ПРОКУРАТУРАТА СРЕЩУ БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА КИНТЕКС

Ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щети, причинени на "Кинтекс" от уволнения директор Александър Михайлов. Това информираха в прессъобщение от държавното ведомство. Новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от бившия директор, се посочва в него. "Установено е, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, същият е сключил договор и е изплатил 528 000 щатски долара с посредник за услуга, за която вече фирмата е имала сключен договор", се казва в съобщението.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: УКРАИНСКИ ДАННИ ЗА НАПРЕДЪК НА РУСНАЦИТЕ В СЕВЕРОДОНЕЦК И СЛАВЯНСК

През изминалите часове руската армия има успехи в битката за Донбас. За това признава Генералният щаб на украинската армия в сутрешния си доклад във Фейсбук. Руските успехи са в две направления – Северодонецк и Славянск. Украинците съобщават, че руски военни напредват към Орихове, явно в опит да намерят нова точка за форсиране на река Сиверски Донец и да успеят да обкръжат изцяло Северодонецк и Лисичанск. Ръководството на непризнатата Луганска народна република твърди, че украинските сили в Северодонецк са изцяло блокирани в химическия завод "Азот", но независимо потвърждение на тази информация, цитирана от руския информационен канал "Интерфакс", няма. По отношение на Славянск, има щурмови действия на руснаците, които успешно се укрепват от северозапад в Богородица. 

КАК КОСМИЧЕСКИТЕ САТЕЛИТИ НА STARKINK НА МЪСК ПРОМЕНИХА ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Всеки път, когато Олексий и неговите колеги артилеристи поразяват руска цел, те трябва да благодарят на един човек: Илон Мъск, най-богатият мъж на света. Олексий, който отказва да назове фамилията си от съображения за сигурност, е в горещата зона на фронта, южно от стратегическия град Изюм в опустошената от войната източна част на Украйна. Сега е един от хората, ползващи редовно Starlink - сателитната комуникационна система, собственост на SpaceX на Мъск, разказва историята му Politico. Когато планира контраатака или артилерийски обстрел, той се обажда на началниците си, за да получи заповед в последния момент - чрез правоъгълен бяло-сив сателитен приемник Starlink, скрит в плитка яма в градината на изоставена вила. Високотехнологичното оборудване е свързано с шумен генератор, който работи през половината от деня. Не става въпрос само за военни комуникации. Други военнослужещи от 93-та механизирана бригада в Украйна съобщават на приятелите и семейството си, че са в безопасност, чрез ежедневни криптирани сателитни съобщения, след като местната мобилна мрежа е прекъсната преди седмици по време на тежък обстрел.

"ЕВАНГЕЛИЕТО НА ПУТИН". КАК РУСИЯ СИ СЪЗДАДЕ НОВА "ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА"

Във философията има специален термин "симулакрум" - копие на това, което всъщност не съществува. Прекрасен пример за симулакрум е сегашната героизация от страна на руската пропаганда на руските войници, като подражание на съветската пропаганда за Отечествената война, пише журналистът Владимир Ким от Zn.ua. Един от стълбовете на руската пропаганда е Великата отечествена война. От детството още тази сага програмира руснаците за необходимата система на мислене - в нея присъства голямата държава, която е победила злото, а някой друг, който й завижда, иска да върне това зло - и така се явява самото зло. Затова и Русия има право да постъпи с това зло както си поиска, нали истината е на нейна страна.

ПРОФЕСИОНАЛНАТА СМЪРТ НА СВОБОДНАТА ПРОФЕСИЯ

Предприемачите, които упражняват търговска дейност, стопанска дейност, занаят или свободна професия, като независими и самостоятелно заети лица може да са изложени от риск за изпадане в несъстоятелност. С оглед предоставяне на втори шанс за тях, професионалната и социална стигма от натрупан бизнес дълг, забраната за започване и извършване за трети път на професионална дейност, след еднократно опрощаване на бизнес задълженията, държавите членки на ЕС имат нелеката задача, ефективно, целесъобразно и справедливо да транспонират директива 2019/1023 на на ЕП и на Съвета от 20 юни 2019. Директивата касае рамките на превантивно преструктуриране, опрощаване на задължения и забраната за осъществяване на дейност, мерките за повишаване на ефективността на производствата по преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения и изменение на Директива 2017/1132 във връзка със законопроект за изменение на ТЗ (Търговския закон), наричана по-долу директива 2019/1023.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com