Новините: Най-важното за деня, 12 септември

2068
Новините: Най-важното за деня, 12 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 септември.

ПРОКУРАТУРАТА ИСКА ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АНГЕЛ ПОПОВ

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Районен съд София (СРС) искане за отстраняване от длъжност на заместник-министъра на транспорта Ангел Попов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

ПЪТНИЦИ ОТ ЛИВАН СА ВЛЕЗЛИ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПРОВЕРКА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Трансферни пътници от полет от столицата на Ливан Бейрут не са насочени за проверка при влизането си в България, респективно в Европейския съюз. За поредния пропуск в сигурността на летище София съобщи сайтът OFFNews.

РЕШЕНО: ЕП ПОИСКА СПЕШНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ СРЕЩУ ОРБАН

С квалифицирано мнозинство от две трети от всички евродепутати (448 "за", 197 "против" и 48 "въздържал се"), Европейският парламент прие резолюция, с която иска от Европейския съвет да бъде задействан член 7, параграф 1 от Договора за Европейския съюз спрямо Унгария. Причината - съществува очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Европейският съюз.

ПОДОЗРЕНИЕ: ДАЛИ ЗАДЪРЖАН ЗА ПРЕГАЗЕН ЧОВЕК ВЪВ ВАРНА Е ТОЧНИЯТ ИЗВЪРШИТЕЛ?

В медиите водачът на автомобила се назовава с инициалите П.З. Журналистът Татяна Кристи твърди обаче, че те не се асоциират с истинското име на извършителя.

ДОКЛАД: ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА НАРАСТВА

С близо 3 на сто са се увеличили престъпленията в страната за последната година спрямо 2016-а, като общият брой на регистрираните престъпления е близо 107 хиляди. Това сочи годишният доклад за дейността на прокуратурата, който беше подкрепен от мнозинството в Народното събрание.

ПО ДЕЛОТО "АРАБАДЖИЕВИ" СА ИЗЗЕТИ ОЩЕ ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА

В рамките на разследването по досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители, са иззети още половин милион лева, съобщиха от прокуратурата. Парите са намерени при проверка на автомобил в Бургас на на 11 септември.

ЮНКЕР ПОИСКА В ЕС ДА БЪДЕМ ПАТРИОТИ, А НЕ НАЦИОНАЛИСТИ-ИДИОТИ

Европейският съюз (ЕС) е гарант за сигурност. Трябва да прегърнем патриотизма, но не този, който пречи на другите. Основателите на ЕС знаеха, че след Втората световна война основната задача на ЕС е опазването на мира. Трябва да запазим суверенитета и така ще направим страните-членки на ЕС по-силни.  Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в традиционната си реч относно състоянието на Европейския съюз преди новия политически сезон.

ЕРДОГАН ПАК ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ ЛИДЕРА НА ОПОЗИЦИЯТА

Турският президент Реджеп Ердоган заведе поредно съдебно дело срещу лидера на основната опозиция Кемал Кълъчдароглу с искане за 250 000 лири обезщетение, предаде БГНЕС.

КРИЗАТА В НИМХ: СИНОПТИЦИТЕ СИ ИСКАТ ИМОТИТЕ ОТ БАН

От следващия вторник Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) може да спре работа, няма и да се прави прогноза за времето. Причината - липса на ръководство в Института. От БАН заявиха по-рано, че търсят заместник на вече бившия директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

ЗА 17 Г. У НАС СА ЗАКРИТИ 1084 УЧИЛИЩА

 Учениците у нас са намалели с над 260 000 във всички випуски, а заради демографската криза през последните 17 години закритите школа са 1084, пише "Монитор". През учебната 2000/2001 година образователните институции са били 3497, докато през 2017/2018 г. те вече са 2413. Това означава, че близо една трета от школата са затворили завинаги врати, а класните им стаи тънат в разруха.

КАКЪВ Е ЗАЛОГЪТ В БИТКАТА ЗА ИДЛИБ?

Масираните бомбардировки срещу бунтовническата крепост в Идлиб говорят за неизбежно наземно настъпление на сирийската армия. Предупрежденията и протестите на западните страни и ООН нямат никакъв ефект, доколкото Дамаск, Москва и Техеран искат да приключат с въстаниците. Те взимат под внимание само недоволството от страна на Турция, която иска да отложи настъплението, за да защити своите местни съюзници и стратегическите си интереси, пише Фабрис Баланш в анализ за вестник Le Figaro.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com