Новините: Най-важното за деня, 23 ноември

6471
Новините: Най-важното за деня, 23 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 ноември. 

СОТИР ЦАЦАРОВ РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА КЪДЕ ЖИВЕЕ ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на финансовия министър Владислав Горанов във връзка с жилището, в което живее. Това информират от прокуратурата в съобщение до медиите. Новината идва часове, след като обвинител номер едно обяви снощи в „Шоуто на Слави” по bTV, че такава проверка ще има.

СЛАВИ ОТВЪРНА НА НАПАДКИТЕ ЗА БОРИСОВ, НО ЧРЕЗ СЦЕНАРИСТА СИ

"Първо, пиша тук, в профила на Слави Трифонов, защото нямам фейсбук. И второ, защото знам, че тук всички четете какво излиза. Трето, нарочно пиша това, след като минаха още две интервюта, последното, което ще гледате днес. А и четвърто – Дългия беше против да правя това, но го изнудих да ми даде тази трибуна". Така започна коментара си сценаристът Тошко Йорданов.

НАД ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ИМАЛ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА ДАБЧ В СЕЙФА СИ

Не близо половин милион, а над половин милион лева държал главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов в сейфа си, уточниха днес от прокуратурата. Банковата касета беше иззетата на 13 ноември, а Томов се намира в ареста заедно с бившия председател на агенцията Петър Харалампиев и още едно лице, обвиняеми по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: НЕ МОЖЕ ЕДИН ГОЛОГЛАВ ЧАЛГАР ДА СЕ ИЗЯВЯВА КАТО СЪДИЯ

"Все пак, не може един гологлав чалгар да се изявява като съдия в България и да раздава присъди". Така бившият вече вицепремиер и настоящ депутат Валери Симеонов коментира темата с оградата по границата в Турция, която бе повдигната в ефира на "Шоуто на Слави" по време на разговора между главния прокурор Сотир Цацаров със Слави Трифонов.

ЦВЕТАНОВ: СЛЕД ВРЕМЕ РАДЕВ ЩЕ СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ БСП

"Не водя битки с никого. Не разглеждам президента Радев като политически опонент на ГЕРБ. БСП обаче трябва да разглеждат него като техен опонент. Ще дойде момент, в който ще се разграничи от тях, той ще забрави много бързо за тези, които го номинираха и го избраха". Това заяви Цветан Цветанов в ефира на bTV.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВНУШАВАТ, ЧЕ СЪПРУГАТА МИ Е ХУЛИГАН

Държавният глава Румен Радев обвини държавни структури, че инициират супер продукции с участието на свидетели с интересно минало и министри по студията. Радев коментира случая с инцидента на НСО, в който е замесена и неговата съпруга Десислава Радева.

АПИ ДА Е С ПРАВА НА ВТОРИ КАТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите гласуваха три законопроекта, по предложение на Министерски съвет, на ПГ на ГЕРБ и на ПГ на „Воля“. Измененията на Министерски съвет бяха подкрепени от 109 депутати, 32-ма гласуваха с „въздържал се“. Промените, внесени от „Воля“, бяха подкрепени единодушно с 143 гласа „за“. Предложенията на ГЕРБ подкрепиха 109 народни представители, 15 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

БАНКОВИЯТ НАДЗОР НА ЕЦБ - ВЛАСТ ВЪРХУ РАЗКЛАТЕН ТРОН

Няколко от най-големите финансови скандали в новата история на Европа накараха мнозина да се усъмнят открито в ефективността на надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише AFP, цитирана от БГНЕС.

ЦВЕТАНОВ ЗА АПАРТАМЕНТА НА ГОРАНОВ: НЕ РАЗПИТВАМ КОЛЕГИТЕ СИ КОЙ С КОГО СИ ЛЯГА И КЪДЕ ЖИВЕЕ

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че не се притеснява от намерението на главния прокурор Сотир Цацаров да предприеме проверка на финансовия министър Владислав Горанов по сигнала, че живее в луксозно жилище, предоставено му от бизнесмен.

ПО ПОЛОВИН ЗАПЛАТА ОТГОРЕ ЗА КОЛЕДА ЩЕ СИ РАЗДАДЕ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Магистратите и съдебните служители ще получат коледни бонуси от почти половин заплата. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС), съобщи Lex.bg. Премията ще е 43.5% от основната заплата. Сумата ще се увеличи според ранга на всеки, т.е. колкото по-висок ранг има магистратът или служителят, толкова по-голям ще е бонусът. Минималната заплата за младшите магистрати е около 1800 лв.

ЕК: СЛУЧАЯТ НА ГРУЕВСКИ НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОС

Унгарска медия зададе въпрос на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер Европейска Комисия (EК) за нейното мнение по случая с Никола Груевски. От там отговориха, че въпросът не трябва да бъде политизиран и че очакват всички да действат стриктно в рамките на върховенството на закона. Според Комисията, Македония е „засилила своето върховенство на закона“, пише електронното издание Hungary Today, цитирано от агенция "Фокус".

ПЕТКОВА: ОДОБРЕНИЕ НА ЕК ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ" БИ ОТНЕЛО САМО НЯКОЛКО МЕСЕЦА

Процедурата за одобрение на АЕЦ „Белене“ от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години. Това няма да забави проекта, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР. Повод за коментара ѝ е вчерашната позиция на "Демократична България", в която се твърди, че според ЕК рестартът на АЕЦ "Белене" представлява нов проект и ще трябва да бъде изготвено ново становище за неговото съответствие с правилата на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com