ЕК: Случаят на Груевски не е политически въпрос

1433
ЕК: Случаят на Груевски не е политически въпрос

Унгарска медия зададе въпрос на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер Европейска Комисия (EК) за нейното мнение по случая с Никола Груевски. От там отговориха, че въпросът не трябва да бъде политизиран и че очакват всички да действат стриктно в рамките на върховенството на закона. Според Комисията, Македония е „засилила своето върховенство на закона“, пише електронното издание Hungary Today, цитирано от агенция "Фокус".

Говорител на ЕК заяви, че е запознат със случая на бившия македонски премиер, но според съответното европейско законодателство, страните членки сами разглеждат и решават индивидуалните молби за предоставяне на убежище. Но от Комисията са подчертали, че очакват всяка страна да действа стриктно според правилата – без да политизират случая – тъй като върховенството на закона е водещ принцип и в страните-членки и в страните кандидатки.

Орбан: Груевски е мой личен сътрудник

"Бившият македонски премиер Никола Груевски е мой личен сътрудник. Той сътрудничи и на унгарския народ." Това каза унгарският премиер В...

"Върховенството на закона остава фундаментален принцип и за страните членки, и за кандидатите за приемане. Това е от решаващо значение за доверието в Европа. Изненадващо е, че Унгария подкрепя членството на Македония в ЕС, но не смята, че тя е сигурна страна", са подчертали евробюрократите.

Изданието припомня, че по-рано унгарското правителство излезе със същата позиция, че случаят на Груевски е чисто юридически, а не политически въпрос.

Освен това от Комисията са посочили, че след години на спад, Македония е укрепила върховенството на закона, което е отразено в констатациите на Европейския съвет от юни 2018 година.

Въпреки че Комисията не отговори на въпроса на унгарска медия, дали ще обсъди делото Груевски с унгарското правителство, тя привлече вниманието на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан от сряда: "Забелязвам доклади за решението на Унгария да даде политическо убежище на Никола Груевски. Ако бъде потвърдено, очаквам добро обяснение на основанията му от Виктор Орбан". Хан добави, че е "изненадващо, че Унгария подкрепя членството на Македония в ЕС, но не го смята за безопасно".

Унгарски журналист: С Груевски Орбан показва мускули на Европа

Като даде политическо убежище на избягалия македонски политик Никола Груевски, унгарският премиер Виктор Орбан подчертава амбицията си ...

В същото време партия "Йобик" обяви, че ще се стикова с Европейската комисия по делото Груевски и ще обсъди с нея дали Македония спазва с върховенството на закона. Според Мартон Гьонгьоси, лидер на парламентарната група на фракцията, ако Скопие се съобразява с върховенството на закона, тогава ситуацията е ясна и правителството трябва да екстрадира бившия македонски премиер в родината му.

Actualno.com припомня, че Никола Груевски заема длъжността премиер между 2006 г. и 2016 г. Заповед за арест му бе издадена миналата седмица, след като той не се яви в затвора, за да излежи двегодишна присъда. Миналия вторник той обяви на страницата си във Facebook, че е в Будапеща и е поискал политическо убежище.

Скопие внесе в Будапеща документи за екстрадиция във вторник вечерта. Междувременно министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто призна, че персоналът на унгарското посолство е помогнал на Никола Груевски да дойде в Будапеща. Тази седмица Груевски получи убежище в Унгария - с необичайно бърза петдневна процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа