Новините: Най-важното за деня, 28 юли

4978
Новините: Най-важното за деня, 28 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 юли.

БСП ВЪРНА ТРЕТИЯ МАНДАТ, РАДЕВ ПРИЗОВА НС ДА РЕШИ КАЗУСА С КЕВР ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

БСП официално върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това означава скорошно разпускане на Народното събрание, сформиране на служебен кабинет от държавния глава и нови парламентарни избори през есента.

НИНОВА: РАДЕВ Е ЧАСТ ОТ СВАЛЯНЕТО НА КАБИНЕТА, СЕГА БЪРЗА ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува президента Румен Радев на няколко фронта, след като левицата върна третия мандат за съставяне на правителство. Тя заяви, че държавният глава е част от групата, която е свалила кабинета, а сега умишлено не удължава работата на Народното събрание, което трябва да избере председател на КЕВР и да избегне енергийна криза.

ХРИСТО ИВАНОВ ГОВОРИ ЗА ШИРОКА КОАЛИЦИЯ И ГОЛЯМО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ

Следващата форма на здрав разум, след като отново отиваме на избори, е коалиция. Не само между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а и всички останали, които изразиха духа на протеста. Това мнение изрази съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в ефира на Нова телевизия.

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОФИЦИАЛНО ВЪРНА СТАРИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕНЕРГИЙНИЯ РЕГУЛАТОР

Народното събрание официализира решението за връщането на бившия председател на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Решението за това беше взето със 132 гласа "за", 2 "против" и 8 "въздържал се".

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА: ГКПП "КАПИТАН АНДРЕЕВО" ОСТАВА В РЪЦЕТЕ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

Това, което ще се случва на ГКПП "Капитан Андреево" е в ръцете на служебното правителство. Всички въпроси по темата ще трябва да бъдат задавани на служебния кабинет на президента Румен Радев. Това заяви земеделският министър в оставка Иван Иванов пред БНТ. 

БОРИСЛАВ САНДОВ ОБЯВИ, ЧЕ ЗАТВАРЯ ТЕЦ "БРИКЕЛ"

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви, че на ТЕЦ "Брикел" е наложена административна мярка за затваряне на предприятието.

ПЕТКОВ: ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА СЕДЕМ КОРАБА С ВТЕЧНЕН ГАЗ

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за седем карго кораба с втечнен газ. Доставка на LNG, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

НОВА МЯРКА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО "ПЕТКОВ" ЗА ПО-ЕВТИН БЕНЗИН В БЪЛГАРИЯ, ИДВА ОЩЕ ВТЕЧЕН ГАЗ ОТ САЩ ЗА ЗИМАТА

Още 150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво. Освен това - има дерогация от ЕС за България - идващият руски петрол в България да се преработва само за вътрешния ни пазар. Това следва да доведе до намаление на цената на бензина, защото няма да има износ на произведен от руски нефт бензин в българската рафинерия (Лукойл Нефтохим). Думите са на премиера Кирил Петков след последното редовно заседание на правителството му.

МИТРОФАНОВА: МОСКВА Е ГОТОВА ДА ПОДНОВИ ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ, АКО СОФИЯ ИЗПЪЛНИ УСЛОВИЯТА НА "ГАЗПРОМ"

Москва е готова да възобнови доставките на газ за България, ако София плати по нужната схема, договорът е валиден. Това заяви руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

РУСКАТА АРМИЯ АТАКУВА УСИЛЕНО САМО ДВЕ ЦЕЛИ В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ, КРЕМЪЛ БЪРЗА ДА АНЕКСИРА УКРАИНСКИ ЗЕМИ

Реалните опити за напредък на руската армия в Донецка област вече се ограничават само до търсене на начин да бъдат завладени градовете Северск и Бахмут. Тази оценка прави в своя дневен доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ПРОПУСКИТЕ, КОИТО КОСТВАТ МНОГО НА САЩ И ЗАПАДА

 

Във встъпителната си реч на четвъртото заседание на контактната група по украинската отбрана на 20 юли министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин похвали военните постижения на Киев и отправи предупреждение към Москва. Това пише в авторски анализ за консервативното и приближено до републиканците американско издание The National Interest*.

ЕКСПЕРТ: РУСНАЦИТЕ ИМАТ ДВА ВАРИАНТА ЗА ДЕЙСТВИЕ КРАЙ ХЕРСОН, НО И ДВАТА СА ГУБЕЩИ

 

Руските войски могат или да напуснат областния център на Херсон, или да прехвърлят част от силите от Донбас, но и двата варианта в крайна сметка ще се окажат провал. Това е мнението на военния експерт Юрий Федоров, изказано за "Апостроф".

БРИТАНСКИ ЖУРНАЛИСТ: ИСКАМЕ УКРАЙНА ДА ПОБЕДИ, НО НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА НАПРАВИМ НИЩО, ЗА ДА СИ НАРУШИМ КОМФОРТА

 

Опитвам се да измисля някаква математическа формула, за да изчисля колко значителни стават руските военни успехи в Украйна. За да направя това, вземам броя на инчовете (1 инч равен на 2,54 см), който трябва изминете с мишката си на даден новинарски сайт, за да получите преглед на всички статии, отразяващи "руската специална операция". И заключих за себе си: всичко повече от 5 инча означава, че руснаците се справят много добре. Миналата седмица преброих цели 12 инча за един ден на уебсайта на вестник Mail Online. Ако е повече от 10 инча, това означава, че руснаците определено са превзели голям град. Това пише в свой анализ за The Times британският журналист Род Лидъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com