Борислав Сандов обяви, че затваря ТЕЦ "Брикел"

8279
Борислав Сандов обяви, че затваря ТЕЦ "Брикел"
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви, че на ТЕЦ "Брикел" е наложена административна мярка за затваряне на предприятието.

"Прегледахме цялостно комплексното разрешително и беше съставен протокол, който е при ТЕЦ "Брикел". Установено е, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения, поради което ще наложим принудителна административна мярка затваряне. Дадох и допълнителна информация на министър-председателя за няколко други аспекта, свързани със собствеността, с конфликт на интереси и чадъра над предприятието в последните години", заяви Сандов след заседанието на Министерски съвет.

Потресени сме от видяното в "Брикел" - не мога да повярвам, че българи работят в такива условия

Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание. Изявлението идва на фона на изненадв...

"Имаме данни от термокамери, от които ясно се вижда, че това предприятие функционира извън закона. Това предприятие произвежда около 1% от електроенергията на България и не може да застраши енергийната сигурност, но е една от причините България да бъде осъдена в Европейския съд заради високите нива на серен диоксид", добави още министърът в оставка.

Той заяви, че условията, при които работят служителите на ТЕЦ-а, са недопустими, а самата централа е трябвало да бъде изключена още през 2011 г., но заради "явен чадър" е продължила да работи.

Припомняме, че ТЕЦ „Брикел“, свързван с Христо Ковачки, дълго време трови гражданите на Гълъбово, които подават непрестанни сигнали. РИОСВ обаче твърди, че няма нарушения, а въздухът е в нормите на чистота. Това заяви и депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев в Студио Actualno преди дни, като добави, че хората „всекидневно засичат супермръсен черен въздух, който излиза не само от комините, но и от самата сграда между тухлите“. Според него с избора на нов директор на РИОСВ - Стара Загора след конкурс, „а не като калинка, инсталиран както преди“, проверките ще са малко по-адекватни. В края на 2021 г. Министерството на околната среда (МОСВ) дори бе окончателно осъдено да плати на ТЕЦ „Брикел“ обезщетение от 25 милиона лева. Решението бе на Върховния административен съд, като с него бе потвърдено решението на Административен съд - София град (АССГ) от 2020 г. Тогава екоминистерството бе осъдено да заплати 17.5 млн. лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и малко над 7 млн. лв. лихви заради отказа през 2012 г. да предостави на дружеството безплатни квоти за емисии на парникови газове. В резултат на този отказ ТЕЦ "Брикел" се наложило да закупи в периода май 2010 - май 2011 г. допълнителни 892 хил. квоти.
 

Припомняме, че ТЕЦ „Брикел“, свързван с Христо Ковачки, дълго време трови гражданите на Гълъбово, които подават непрестанни сигнали. РИОСВ обаче твърдеше, че няма нарушения, а въздухът е в нормите на чистота.

Това заяви и депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев в Студио Actualno преди седмици, като добави, че хората „всекидневно засичат супермръсен черен въздух, който излиза не само от комините, но и от самата сграда между тухлите“. Според него с избора на нов директор на РИОСВ - Стара Загора след конкурс, „а не като калинка, инсталиран както преди“, проверките ще са малко по-адекватни.

Борислав Сандов след скандала с ТЕЦ "Брикел": Ще махаме калинки! Нямам доверие в прокуратурата (ВИДЕО)

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обяви в Студио "Актуално", че със сигурност ще предстоят уволнения ...

В края на 2021 г. Министерството на околната среда (МОСВ) дори бе окончателно осъдено да плати на ТЕЦ „Брикел“ обезщетение от 25 милиона лева. Решението бе на Върховния административен съд, като с него бе потвърдено решението на Административен съд - София град (АССГ) от 2020 г. Тогава екоминистерството бе осъдено да заплати 17.5 млн. лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и малко над 7 млн. лв. лихви заради отказа през 2012 г. да предостави на дружеството безплатни квоти за емисии на парникови газове. В резултат на този отказ ТЕЦ "Брикел" се наложило да закупи в периода май 2010 - май 2011 г. допълнителни 892 хил. квоти.

В Студио Actualno преди дни гостуваше и самият Сандов, който заяви, че „Брикел“ е предприятие, което не би трябвало да работи никъде в Европа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com