Сандов показа как ТЕЦ "Брикел" нарушава закона, служители не пожелаха да го пуснат (ВИДЕО)

6227
Сандов показа как ТЕЦ "Брикел" нарушава закона, служители не пожелаха да го пуснат (ВИДЕО)
Снимка: Facebook.com/Борислав Сандов

Министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов се включи с видео на живо от ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово и показа черния дим около предприятието, което продължава да нарушава законите. Той влезе в конфликт със служители на централата, които не искаха да го допуснат.

"Вие току-що приключихте планов ремонт. Не сте отстранили нищо, не изпълнявате ангажиментите си по комплексното разрешително. Отвсякъде има неорганизирани емисии. Това е в абсолютно нарушение на Закона за опазване на околната среда", заяви Сандов.

Александър Дунчев, ПП: ТЕЦ "Брикел" трови хората в Гълъбово, не иска да инвестира в екология (ВИДЕО)

През последните два месеца изискахме ежедневни снимки от „Брикел“, които са направили гражданите на Гълъбово, изпратили са ...

Служителите обаче настояваха, че не може "някой да си влиза" в ТЕЦ-а, и помолиха Сандов да напусне. Трябваше министърът в оставка да им показва документ, с който да докаже, че заема нужния пост, позволяващ му да извършва проверки.

"Като орган на власт имам право да посещавам във всеки един момент всяко предприятие, което работи по комплексно разрешително, издадено от нас. Вие всеки път спирате проверките на РИОСВ - Стара Загора и им казвате да чакат 1 час, в който вие да преустановите работата си. Това е абсолютно нарушение на закона", заяви Сандов.

"Това не е вашият дом, за да ми казвате, че не мога да влизам. Органите на власт могат да правят проверки във всеки един момент. Всеки ден получавам сигнали за вашето предприятие. Идват институции, правят проверки, установяват нарушения и после все нещо друго се случва. Това е пълен абсурд", каза той и добави, че ще предостави допълнителна информация по-късно.

ТЕЦ "Брикел" осъди МОСВ за обезщетение от 25 млн. лева

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено окончателно да плати на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел" обезщетение о...

Припомняме, че ТЕЦ „Брикел“, свързван с Христо Ковачки, дълго време трови гражданите на Гълъбово, които подават непрестанни сигнали. РИОСВ обаче твърди, че няма нарушения, а въздухът е в нормите на чистота.

Това заяви и депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев в Студио Actualno преди дни, като добави, че хората „всекидневно засичат супермръсен черен въздух, който излиза не само от комините, но и от самата сграда между тухлите“. Според него с избора на нов директор на РИОСВ - Стара Загора след конкурс, „а не като калинка, инсталиран както преди“, проверките ще са малко по-адекватни.

В края на 2021 г. Министерството на околната среда (МОСВ) дори бе окончателно осъдено да плати на ТЕЦ „Брикел“ обезщетение от 25 милиона лева. Решението бе на Върховния административен съд, като с него бе потвърдено решението на Административен съд - София град (АССГ) от 2020 г. Тогава екоминистерството бе осъдено да заплати 17.5 млн. лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и малко над 7 млн. лв. лихви заради отказа през 2012 г. да предостави на дружеството безплатни квоти за емисии на парникови газове. В резултат на този отказ ТЕЦ "Брикел" се наложило да закупи в периода май 2010 - май 2011 г. допълнителни 892 хил. квоти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com