Новините: Най-важното за деня, 28 юли

12981
Новините: Най-важното за деня, 28 юли
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов коментира "Суджукгейт", парламентът избра проф. Камен Плочев за шеф на Здравната каса и излезе в лятна ваканция, Москва отвърна на санкциите на Вашингтон, а едната от двете български гражданки в Турция бе освободена.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас в петъчния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития за днешния 28 юли.

БОРИСОВ ЗА "СУДЖУКГЕЙТ": ИМАМ КРЪВНО, СУДЖУК НЕ ЯМ

С доста яден коментар премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде обяснение за скандала "Суджукгейт". Министър-председателят каза, че не яде суджук, защото има кръвно, предаде репортер на Actualno.com.

И ВТОРАТА ЗАДЪРЖАНА БЪЛГАРСКА  ГРАЖДАНКА В ТУЦИЯ Е ОСВОБОДЕНА

По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело. Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”, съобщиха от Министерството на външните работи.

ЕДИН ЗАГИНАЛ И НЯКОЛКО РАНЕНИ СЛЕД НАПАДЕНИЕ В ХАМБУРГ

Един човек е загинал, а няколко други са били ранени при нападение с нож в супермаркет в северния германски град Хамбург, съобщи германският таблоид Bild. Полицията обяви тревога от терористична заплаха в града.

ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗБРА ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ ЗА ШЕФ НА ЗДРАВНАТА КАСА

Народното събрание избра единодушно проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Проф. Плочев бе единственият кандидат за поста. Народните представители го избраха за шеф на Касата с 205 гласа "за", нямаше "против", само един депутат се въздържа.

Малко по-късно след дебати и парламентарен контрол депутатите излязоха в лятна ваканция до 1 септември.

МОСКВА ОТВЪРНА НА САНКЦИИТЕ НА САЩ: НАМАЛЕТЕ БРОЯ НА ДИПЛОМАТИТЕ СИ В РУСИЯ

Руското министерство на външните работи обяви, че въвежда контрамерки в отговор на новия пакет от санкции на САЩ, в които влиза искане за ограничение на американския дипломатически персонал в Москва.

ЕДНАТА ОТ ДВЕТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНКИ, ЗАДЪРЖАНИ В ТУРЦИЯ, БЕ ОСВОБОДЕНА

Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й, съобщиха от МВнР.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: НЕ СЕ ВРЪЩАТ МУТРЕНСКИТЕ ВРЕМЕНА, УБИЙСТВАТА СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО

Пише се по медии, че се връщат мутренските времена, но ще ви дам статистика - 491 убийства годишно сме имали в началото на прехода, докато 79 са убийствата за 2017 г., но тъй като сме в средата на периода, може да се очаква, че те ще надхвърлят 100 до края на годината и те в никакъв случай няма да стигнат числото от началото на 90-те години.

Това заяви днес по време на месечната пресконференция в МВР министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

МАКРОН ИДВА В БЪЛГАРИЯ В КРАЯ НА АВГУСТ

Президентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщиха от пресслужбите на президентството и Министерски съвет.

20-ТОННА ГРЕДА УБИ РАБОТНИК НА ЖП НАДЛЕЗ В ПЛОВДИВСКО СЕЛО

Работник загина при трудова злополука край Пловдив, предаде БГНЕС. 20-тонна конзолна греда е паднала върху двама работници, заети с изграждане на нов жп надлез край село Златитрап, Пловдивско. Единият работник е загинал на място, другият е в болница в тежко състояние.

ДОЛНАТА КАМАРА НА КОНГРЕСА ОДОБРИ ФИНАНСИРАНЕ ЗА ОГРАДАТА ПО ГРАНИЦАТА С МЕКСИКО

Камарата на представителите одобри няколко законопроекта, включително този, с който се отпуска финансиране за стената по границата с Мексико. Финансирането за стената е 1,57 млрд. долара, а общо по различни пера от американската действителност се отпускат 790 млрд. долара, пише The New York Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com