Новините: Най-важното за деня, 28 юли

4623
Новините: Най-важното за деня, 28 юли
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните акценти от днешния 28 юли (неделя).

СЪС СИЛА И ПАЛКИ - МЕТОДИТЕ СРЕЩУ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОПОЗИЦИЯ В МОСКВА

Над 1000 души са задържани след вчерашния пореден голям протест в Москва – заради масовия отказ на отговорните власти да регистрират опозиционни политици за предстоящите местни избори в руската столица. Протестът се състоя на улица "Тверская" и площад "Тверская", където се намират и административни сгради на Московска община, и на областния управител.

Междувременно председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Лилиан Мори Паские изрази загриженост за арестите на участници в неразрешения митинг.

ПУТИН: ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕТО НА РУСКИЯ ФЛОТ Е ЗАВЪРШЕНО НА 62%

Въвеждането на съвременно въоръжение във флота на Русия е завършено на 62%, като е нужно процесът да продължи до пълното обновяване на военноморските сили. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. „Нашият дълг е да удвоим могъществото на Военноморския флот на Русия – на надводните и подводните сили, на морската авиация, на бреговата охрана и морската пехота“, каза Путин в своите встъпителни слова по време на честванията на Деня на руския флот в Санкт Петербург.

ЗАТВОРИХА ВРЕМЕННО АМ "ТРАКИЯ" ЗАРАДИ ЗАПАЛИЛА СЕ КОЛА

Кола се запали на изхода на Бургас на магистрала „Тракия” - в посока София. Това наложи временно затваряне на магистралата в района на инцидента, а движението се пренасочваше през стария път Бургас - Ветрен - Айтос - Карнобат.

Войната по пътищата в неделния ден доведе до тежки произшествия в цялата страна - със загинали и ранени.

СПОРЕД АДВОКАТ ЕКИМДЖИЕВ ИЗБОРЪТ НА ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР Е ПРЕДРЕШЕН

Страх за това, което се случва в България ни накара да изпратим позицията си против Иван Гешев като кандидат за главен прокурор. Това заяви в ефира на предаването "120 минути" по bTV адвокат Михаил Екимджиев по повод сезирането на Висшия съдебен съвет заради думите на Гешев пред БНТ за разделението на властите и че не бива да има ясни граници.

ИМА ЛИ УМИШЛЕНО ПАЛЕНЕ НА ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ ПРИ ЕЗЕРОТО ДУРАНКУЛАК?

"Снощи неизвестни лица са подпалили на над 10 места степите в защитена зона "Езеро Дуранкулак". По груби оценки са изгорели над 300 декара степи". Това написа във Facebook известният природозащитник Тома Белев. Пред Actualno.com той уточни, че огънят е горял през нощта на 26 срещу 27 юли. И добави, че източник, на който той се доверява, изразява гледна точка, че пламъците са умишлено предизвикани, защото е горяло едновременно на десет места.

ПОЧИНА АЛЕКС АЛЕКСИЕВ - ПОЛИТОЛОГ И АНАЛИЗАТОР

Алекс Алексиев - политолог и анализатор - почина днес. Той е син на големия български писател и карикатурист Райко Алексиев, който е убит от комунистическата власт след 09.09.1944 г.

СЗО: ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ БЕЗ СЪМНЕНИЕ СА ВРЕДНИ

Електронните цигари „без съмнение са вредни” и трябва да бъдат подложени на регулации. Това заявиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БГНЕС, като предупредиха пушачите да не се опитват да използват тези продукти, за да напуснат смъртоносния си навик.

ОКОЛО 40 000 ЛИТРА ПЕТРОЛ СА СЕ РАЗЛЕЛИ ВЪВ ВОДИТЕ КРАЙ ПАТАГОНИЯ

Около 40 000 литра петрол са се разлели в морето край отдалечения остров Патагония в южната част на Чили. От флота на страната обявиха, че на мястото е изпратен екип, след като чилийската компания CАР е подала сигнал за инцидента.

ПРОФ. НЕЛИ ОГНЯНОВА: ПРЕДСТОИ НОВО ВЛОШАВАНЕ НА МЕДИЙНАТА СВОБОДА

2018 и 2019 г. ще се запомнят с ново влошаване на показателите за медийна свобода и медиен плурализъм. Това каза проф. Нели Огнянова, един от създателите на катедра „Европеистика“ в Софийския университет „Кл. Охридски“ по време на дискусия „Медии и данни – кой избира програмата“, организирана от Институт за развитие на публичната среда с подкрепата на фондация "Америка за България" и Френския институт в България. Тя обясни защо правните системи не могат да регулират добре медийния плурализъм – защото има много голяма съпротива срещу това правото да се занимава с медийния плурализъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com