Новините: Най-важното за деня, 28 юни

1354
Новините: Най-важното за деня, 28 юни
Снимка: Pixabay

Разликата в качеството на храните у нас и в Западна Европа и скандалите около НДК - това бяха двете основни теми на днешния ден, като възелът около втората се заплита все повече.

ОТ БАБХ СЧИТАТ, ЧЕ ИМА РАЗЛИКА В КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ У НАС И В ЗАПАДНА ЕВРОПА

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) обяви, че са открити разлики в качеството между закупени хранителни стоки у нас и в Западна Европа. На брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обяви, че според него най-големият проблем е разликата в цената на продуктите от еднакви марки и еднакъв тип - в пъти по-скъпо е в България за някои продукти.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА НДК ПУБЛИКУВА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НАТИСК (СНИМКИ)

Борислав Велков - член на съвета на директорите на НДК от май 2017 г. - обвини Мирослав Боршош в източване на държавното дружество, което по думите му е "тежко фалирало и катастрофирало". Часове по-късно обаче НДК разпространи позиция, в която се казва, че не цитираният от Велков човек е автор на на кореспонденцията, която уличава Боршош в натиск.

От друга страна темата не беше подмината и в Народното събрание, където "червените" депутати обявиха, че ще поискат създаването на анкетна комисия, която да разследва случая. В крайна сметка в Министерски съвет беше взето решението НДК да мине в ръцете на Министерството на културата.

ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЯ НА ДВАМА БИВШИ ШЕФОВЕ НА КЕВР

Прокуратура повдигна обвинения на бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (сега КЕВР) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова за престъпления по служба.

ЕС УДЪЛЖИ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Решението е взето след последната информация на президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел на Европейския съвет на 22-23 юни 2017 г. за изпълнението на споразуменията от Минск.

ОКОНЧАТЕЛНО: УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ОТ 1 ЮЛИ

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. Това решиха днес депутатите.

ПАРЛАМЕНТЪТ СЪЗДАДЕ АНКЕТНА КОМИСИЯ ЗА "ГРИПЕН"-ИТЕ

Комисията ще работи в продължение на два месеца и ще провери действията на длъжностните лица при постъпването на предложенията от страните доставчици.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОЛИЦАЙ ВЪВ ВСЯКО НАСЕЛЕНО МЯСТО И НЕ ТРЯБВА

Не може и не трябва да има полицай във всяко населено място. Това обяви вътрешният министър Валентин Радев, като подчерта, че в момента се работи по правилата - как да се използва дадена мобилна група.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ РАЗСЕКРЕТИ И ВТОРАТА СТЕНОГРАМА ЗА КТБ

Държавният глава Румен Радев ще разсекрети и стенограмата от втория Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата КТБ, провел се на 14 юли 2014 г.

БЕРОЕ ПРЕДЛАГА ДОГОВОР НА БЕРБАТОВ

Ръководството на Берое ще предложи договор на нападателя Димитър Бербатов, който вече изигра една контрола за старозагорци срещу Славия и дори отбеляза победното попадение за 1:0.

НЗОК ПЛАНИРА ДА ЗАДЪЛЖИ ЛЕКАРИТЕ ДА ИЗПИСВАТ ЕВТИНИ ЛЕКАРСТВА

НЗОК планира да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства. Мярката ще се прилага, когато ефектът за болния е същият. Тя засяга около милион и половина хронично болни на домашно лечение. Пациентите се съмняват, че евтиното лекарство ще е толкова ефективно, колкото е скъпото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com