Новините: Най-важното за деня, 29 септември

3714
Новините: Най-важното за деня, 29 септември
Снимка: БГНЕС

Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от изминалия неделен ден, 29 септември.

КАРАКАЧАНОВ НАСТОЯ БЪЛГАРИЯ ДА СПРЕ ДА ПОДКРЕПЯ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ*

„Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще напусне управлението". Това заяви вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов. В страницата си във Facebook лидерът на ВМРО, министър на отбраната и заместник министър-председател на Република България Красимир Каракачанов публикува пространствен коментар по повод предстоящите срещи във връзка с европейското бъдеще на Република Северна Македония. Вицепремиерът изказва позицията, че работата в междуведомствената комисия за общата история между двете държави не напредва, а напротив - все повече се чуват разногласия и разминавания в позиците на експертите. Затова той припомня, че позицията на пълна покрепа на България за Северна Македония, може да бъде променена и доверието на България към властите в държавата пред ЕС - снето.

НИКОЛА ФИЛЧЕВ: ПОЛФРИЙМАН Е ОСВОБОДЕН НЕОБОСНОВАНО

Бившият главен прокурор Никола Филчев коментира в сутрешния блок на БНТ освобождаването на Джок Полфрийман, отношенията между Цветан Цветанов и Бойко Борисоя, номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и даде оценка на работата на Сотир Цацаров. "Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести сега гиричките в някой физкултурен салон. Иначе Цветанов се разви и израсна, създал е център за евроатлантически анализи, а някои смятат, че е по-добре да направи физкултурен център". Това каза пред БНТ бившият главен прокурор Никола Филчев.

АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ: МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ СА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ДОСЕГА

Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Това заяви пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг, каза Андреев. Според него и Централната избирателна комисия ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми. „Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. "добри нрави“, обобщи той.

КУРЦ ВЪРВИ КЪМ УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА, 37% ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО

33-годишният бивш канцлер на Австрия Себастиан Курц е на път да спечели парламентарните избори в неделя въпреки скандала, който обхвана предишните му крайнодесни съюзници, показват прогнозните резултати на 29 септември. Австрийското министерство на вътрешните работи, което отговаря за организирането и провеждането на изборите, ще представи окончателните резултати най-рано в понеделник, като вземе предвид гласовете на австрийците, изпратени по пощата.

В стремежа си да изолира руската икономика от американските санкции, Кремъл направи отказването от разплащанията в долари дългосрочен приоритет, но руските власти ще бъдат принудени да разчитат на зелените пари още известно време. От 2013 г. Централната банка на Русия се опитва да намали броя на транзакциите, извършвани в щатски долари, както за вътрешни плащания, така и за външна търговия. Русия многократно се сблъсква със санкциите на САЩ и ЕС от 2014 г. по разнообразни причини: от анексирането на Крим и войната в Източна Украйна до отравянето на бивш шпионин във Великобритания и намесата в американските президентски избори през 2016 г. Основната причина поради която Кремъл се фокусира върху отказването от долара (т.нар. дедоларизация) е, че американските санкции са международни – те заплашват всички компании, използващи щатския долар или опериращите държавни дъщерни дружества.

"PARIS MATCH" С ДЕЛИКАТНИ РАЗКРИТИЯ ЗА ТРЪМП

Американската преса публикува в петък нови разкрития за Доналд Тръмп, които биха могли да навредят на американския президент, пише "Paris Match". Атаките и контраатаките в САЩ не спират - разследването срещу Хилъри Клинтън беше възобновено. В същото време в Украйна отзвукът за момента е слаб, но събитията се развиват бързо. Actualno.com ви предлага анализът на изданието за събитията от последната седмица.

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА БОРИС ДЖОНСЪН - ЗАПОДОЗРЯН Е В ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Нов скандал на Острова с британския премиер БорисДжонсън. Докато той се опитва да надделее в политическата играна котка и мишка по темата Brexit, властите получиха сигнал срещу него. Администрацията на Лондон предаде на правоохранителните органи информация за вероятна злоупотреба с власт от страна на премиера на Великобритания Борис Джонсън докато е бил кмет на британската столица, съобщава BBC. Властите се интересуват от контактите на Джонсън с бизнес дамата от САЩ Дженифър Аркури. Смята се, че свързани с нея фирми са получили субсидии в размер на повече от 125 хиляди британски лири (около 140 хиляди евро) от бюджета на Лондон, съобщи изданието "The Sunday Times". Аркури е била включена в няколко британски търговски делегации.

ПОСЛЕДНА ПОЧИТ КЪМ БИВШИЯ ФРЕНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ЖАК ШИРАК

Франция се прощава с бившия президент Жак Ширак. Тленните му останки са изложени за общонародно поклонение в Дома на инвалидите в Париж. Това е мястото, където са погребани прочути френски държавници, сред които и Наполеон Бонапарт. Понеделник е официален ден на траур във Франция. Очаква се на пограбалната церемония на 30 септември да пристигнат над 30 световни лидери, включително и руският президент Владимир Путин.

ТЕЖКА НОЩ: ОПАШКИ НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ, ПРОБЛЕМЪТ ВЕЧЕ Е ОТСТРАНЕН

Огромно задръстване е блокирало стотици българи на границата с Турция. На граничния пункт Дракьой при Малко Търново работата е била спряла. Проблемът бил с електрозахранването от турска страна - скъсан подземен кабел, който е трябвало да бъде сменен. Аравията вече е отстранена. В резултат се образували огромни опашки, чакането продължило цялата вечер, съобщава Нова тв. В 21:30 часа на 28 септември системата за проверка на паспортите на пункт Даракьой е спряла да работи, и повече от 15 часа български граждани са били блокирани на границата.

ДАВАТ 10 КУБИКА ДЪРВА ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОДПАЛВАЧА  ОТ КОТЕЛ

10 кубика дърва срещу информация за подпалвача от Котел. Горските в подбалканското градче обявиха награда за залавянето на причинителя на двата пожара. Преди седмици пожарите над Котел мобилизираха горски, огнеборци, доброволци и планинската спасителна служба. Вдигнат беше и хеликоптер. На терен горските служители са открили факла и от нея става ясно, че пожарът е умишлен – разказва директорът на горското в Котел. Тогава решил да обяви награда за залавянето на подпалвача.

ИЛОН МЪСК СЪОБЩИ КОГА ЩЕ СЕ СЪСТОИ ПЪРВИЯ ПОЛЕТ НА КОРАБА STARSHIP (ВИДЕО)

Първият полет на Starship на височина от около 20 километра ще се извърши след един-два месеца, заяви шефът на SpaceX Илон Мъск. "Този кораб ще се издигне на височина 65 хиляди фута, което е около 20 километра, и ще се върне на земята след около един-два месеца", каза той по време на събитието на стартовата площадка, където е монтиран първият напълно сглобен кекземпляр на ракетата Starship. По-рано SpaceX успешно тества прототипа на Starship: Starhopper се изкачи на височина от 150 метра и направи вертикално кацане след полет с продължителност по-малко от минута.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество