Новините: Най-важното за деня, 30 септември

4284
Новините: Най-важното за деня, 30 септември
Снимка: БГНЕС

Дали Кирил Петков има двойно гражданство – в ГРАО нямаме такива регистри, имаме информация само за българското му гражданство. Това заяви зам.-правосъдният министър, адвокат Иван Демерджиев. Демерджиев прехвърли темата към прокуратурата, като обаче уточни, че ако към момента Петков има двойно гражданство, може да бъде изваден от списъка с кандидат-депутати за следващия парламент.

POLITICO: ГЕРБ – 23%, БСП – 15%, ИТН – 14%, “ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ – 13%

ГЕРБ запазва първото се място с 23%. Твърдо второто място се заема от БСП с 15%. ИТН се срива на трето място с 14%. Новата формация на дуто Петков/Василев "Продължаваме промяната” - се класира чак на четвърто място с 13%. Няма промяна в подкрепата за “Демократична България” - 12% И за ДПС - 11% “Изправи се.БГ! Ние идваме!” е на ръба на влизането в парламента с 4% Това показват данни от изследване на известния сайт за политически анализи и проучвания в Европа Politico.

НА ФОНА НА ПРОУЧВАНЕ: ФОРМУЛАТА КАК ДА ПАДНЕ ГЕРБ, СПОРЕД АНДРЕЙ РАЙЧЕВ

За да падне ГЕРБ, трябва лявото и дясното да се съчетаят по определен начин. Това заяви социологът Андрей Райчев заради поредното проучване на „Галъп Интернешънъл Болкан” за предстоящите на 14 ноември втори предсрочни парламентрни избори за годината.

ГЕРБ ПАК СЕ ОПЛАКА ОТ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОЛ СРЕЩУ СВОИ СИМПАТИЗАНТИ

Бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ Костадин Ангелов алармира за груб полицейски произвол срещу симпатизанти на партията в Стражица. Случаят е от началото на тази седмица. В Стражица предстоят предсрочни избори за кмет на 3 октомври. 

ХРИСТО ИВАНОВ: ДБ ТРЯБВА ДА Е ГЛАСЪТ НА ДЪРЗОСТТА

Ситуацията е безпрецедентна и съвместяването на президентски с парламентарни избори - тези две уравнения трябва да се решат заедно. За това настоя съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНТ. 

СМЕТНАТА ПАЛАТА: БЪЛГАРИЯ НА УСПЯВА ДА СПРЕ НЕЗАКОННИТЕ ПРЕВОЗИ НА ОТПАДЪЦИ

Отпадъците в България все още не се оползотворяват достатъчно и не се прилагат дейности, които предвиждат последващото им третиране, което създава риск за нанасяне на вреди на екосистемите в природата и на човешкото здраве. Това гласи основният извод на Сметната палата, която одитира управлението на отпадъците от пластмаса три години назад - от януари 2017 година до декември 2019 година.

РАДЕВ: ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ И СЛЕД 2036 Г.

Служебното правителство търси всички възможни решения да внесе Плана за възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев, който посети завод в Кърджали.

АСЕН ЛИЧЕВ СЕ ЗАКАНИ ДА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ И НАПАДНА БОЙКО БОРИСОВ

Днес съм поръчал да подготвят писмо до прокуратурата. Ще сезирам да се започне разследване по раздел престъпление срещу околната среда от НК срещу "Морска администрация". Това заяви на брифинг министърът на околната среда и водите Асен Личев.

РИОСВ – ПЛЕВЕН НЯМА ВРЕМЕ ДА ОТГОВОРИ КАК ТАКА 9000 ТОНА ИТАЛИАНСКИ БОКЛУК ОЩЕ ГИ ИМА

Вече две години 9000 тона италиански боклук, за който се вдигна изключително много шум и имаше хвалби по колко контейнера с такива отпадъци се връщат в Италия, така и не е изчезва. Плевенската РИОСВ е издала две взаимно изключващи се нареждания спрямо фирмата с тези 9000 тона боклук - хем прекратява разрешението ѝ да борави с боклук, хем я задължава да отстрани въпросния боклук. Потърсен за коментар от Actualno.com защо се стига до такъв парадокс, директорът на екоинспекцията инж. Стефан Цанев заяви, че нямал време.

ЕТО КАК СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ЩЕ СЕ ОПИТА ДА СЕ ПРЕБОРИ СЪС ЗАМЪРСЕНИЯ ВЪЗДУХ В ГРАДА

Πo двa нaчинa Cтoличнa oбщинa щe ce oпитa дa ce пpeбopи cъc зaмъpceния въздyx в гpaдa. Eдиният e c paзшиpeниe нa „cинятa зoнa“, a дpyгият – c oпpeдeлянeтo нa ниcĸoeмиcиoнни зoни, дo ĸoитo дocтъпът нa нaй-зaмъpcявaщитe aвтoмoбили щe бъдe oгpaничeн.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НСИ: ФАЛШИВА НОВИНА Е, ЧЕ ПРЕБРОЯВАНЕТО СЕ ПРАВИ, ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ДАНЪЦИТЕ

Преброяването на населението се превърна в тема, която е обществено важна, но обществото изглежда неглижира. Днес, 30 септември, изтича крайният срок, в който можем да се преброим онлайн. Докъде стигна кампанията, какво предстои и отговорите на още интересни въпроси по темата - Actualno.com разговаря с председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

“ПЛУСИНФО“: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РС МАКЕДОНИЯ СЕ ПРИМИРИ, ЧЕ ЕС НЯМА ДА Я ПРИЕМЕ

Архитектурата на Европейския съюз започна да се променя преди две години, когато френският президент Еманюел Макрон заяви, че е необходима нова методология за разширяване и че той лично предвижда различна Европа. Това  коментираха местните експерти, с които „Плусинфо“ разговаря, след като подобно бомба избухна информацията, разпространена от Ройтерс, че ЕС вече не гарантира европейско бъдеще на Западните Балкани.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ НАМЕРЕНО БЪРЗО РЕШЕНИЕ НА КОНФЛИКТА КОСОВО – СЪРБИЯ: ЗАСЕГА СЪРБИЯ МЪЛЧИ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за намаляване на напрежението между Сърбия и Косово, които от дни са в ожесточен спор, който привидно се върти около регистрационните номера на превозните средства, но в действителност има доста по-дълга предистория. Обиколката на фон дер Лайен на Западните Балкани първоначално бе предприета, за да се ускори процесът на разширяване на ЕС в тази част на континента.

АЛИАНСЪТ AUKUS: ПОЯВИ ЛИ СЕ “ИНДО-ТИХООКЕАНСКАТА НАТО“?

Новината за създаването на алианса за сигурност AUKUS от САЩ, Великобритания и Австралия в средата на септември предизвика голям резонанс на международната арена. На 29 септември заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че Русия е изпратила редица въпроси до Съединените щати относно този съюз и че ще зададе няколко въпроса по същата тема на Великобритания и Австралия.

СКАНДАЛ В САЩ ЗАРАДИ АФГАНИСТАН – ОТКРОВЕНО ПРИЗНАНИЕ НА ЗАГУБАТА, НО И ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ

Генерал Марк Мили, председател на Комитета за началник-щабовете на армията на САЩ, призна, че САЩ са загубили 20-годишната война в Афганистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com