Новините: Най-важното за деня, 30 юли

4023
Новините: Най-важното за деня, 30 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 30 юли:

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ГОТОВ СЪМ СЪС СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ (ВИДЕО)

Готов съм със служебен кабинет. Моята професия ме е научила да съм готов. Уважавам всички други професии, включително и на българските пожарникари”. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. „Решенията на Канситуционния съд не се коментират, те се изпълняват, осбено когато са ясни и еднозначни. Всеки, който използва Конситуцията и законите за атака на други институции, ще си носи последиците”, заяви още Радев като първи коментар на днешното тълкувание на КС.

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД КЪМ ГЕШЕВ: ДЕЙСТВАЩ ПРЕЗИДЕНТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН И ПОДСЛУШВАН ЗА ОБИКНОВЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Единодушно, Конституционният съд излезе с решение относно въпросите на главния прокурор Иван Гешев относно имунитета на президента и вицепрезидента. Конституционните съдии казват следното – дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия и които пряко засягат техните лични права и свободи. Te нe мoгaт дa ca oбeĸт нa пpoвepĸи и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx. Отговорност носят само за престъпления против Републиката.

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: ЧАСТ ОТ ЕВРОПА Е ЦИНИЧНО СЛЯПА ЗА ПРОТЕСТИТЕ (ВИДЕО)

Част от Европа е цинично сляпа за протестите. Това заяви в предаването "Студио Actualno" евродепутатът Елена Йончева. Тя коментира темите от деня, като посочи, че Европейската народна партия не чува това, което се случва в България. Нейният лидер Манфред Вебер в разгара на демонстрациите поздрави г-н Борисов за битката му с корупцията. Това е цинично поздравление. При десницата върховенството на закона и зачитането на демокрацията е по-малко важно от това да подкрепят една партия от техните редици, каза Йончева.

ДВЕ КРЪСТОВИЩА В СОФИЯ ОСТАВАТ БЛОКИРАНИ

Затворени за движение от протестиращи срещу правителството са столичните кръстовища при Орлов мост и „Цар Освободител“ в района на президентството, предава БНР. Не се пропуска движение на МПС през тези две места, предупреждават от МВР. Градският транспорт се движи с променен маршрут.

EUROACTIV: ПРОТЕСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ НАБИРАТ СКОРОСТ, НОВ ЗАПИС НАЛЯ МАСЛО В ОГЪНЯ

Протестите в България срещу правителството на Бойко Борисов се засилиха в сряда (29 юли), в 21-ия ден на демонстрации, като гражданите блокираха големи кръстовища и ключовия Дунав мост на границата на страната с Румъния при Русе-Гюргево. Това пише Euroactiv за ситуацията в страната ни. „Протестите в София и други големи градове набират скорост въпреки многократните изявления на Борисов, че той не възнамерява да подаде оставка и опита му да подобри имиджа на правителството, като заменя министри и отпуска огромни държавни средства за различни категории работници и пенсионери“, твърди публикацията.

АГЕНЦИЯ ФРАНС ПРЕС: ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ МОЛЯТ ЕВРОПА ЗА ПОМОЩ

Хиляди българи отново са по улиците в центъра на София, отбелязвайки три седмици протести с призив за оставка на консервативното правителство на премиера Бойко Борисов. Така започва публикация на агенция Франс прес, отразяваща събитията в страната ни. “Надяваме се Европа да ни чуе и да ни помогне" – извежда публикацията като акцент призива на един от протестиращите.

КОРУПЦИОННИТЕ СКАНДАЛИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРОТЕСТЪТ НАМЕРИХА МЯСТО В ОЩЕ ЕДНО ЧУЖДО ИЗДАНИЕ

Ежедневните протести в България достигнаха най-голяма численост досега на 29 юли, като протестиращите продължават натиска върху правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка. Така започва публикация в сайта Intellinews. „На 21-ия ден на протестите хиляди българи започнаха да блокират главни пътища в столицата София от обяд, а неформалните им организатори призоваха хора от други градове да се присъединят.

ЗА ПОЛОВИН МЕСЕЦ, НАД 2,5 ПЪТИ ПО-МАЛКО КАРАНТИНИРАНИ ЗАРАДИ COVID-19 - ЗАЩО?

Не липсват случаи, при които има забавяне от страна на РЗИ да постави под карантина контактни лица на установени случаи на заразяване с новия коронавирус SARS-CoV-2. Това казват от здравното министерство (МЗ) в отговор на въпроси на Actualno.com. Actualno.com се обърна към МЗ предвид факта, че само за половин месец броят на официално поставените под карантина хора в България намаля драматично - от 24 807 души към 15 юли до 10 150 към 29 юли, а към днешния 30 юли вече са твърдо под 10 000! Всичко това е факт, макар че епидемията от COVID-19 не показва видими признаци на затихване.

ПАЦИЕНТИ В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ ЧАКАТ С ГОДИНИ ТЕЛК РЕШЕНИЯТА СИ. ЗАЩО?

Област Кърджали е единствената в страната с най-много издадени ТЕЛК решения. Хиляди пациенти със заболявания обаче чакат с години документа. Някои от тях дори не успяват да го получат, сигнализират от БНР. Оказва се, че само в една от двете комисии в областта за първите 7 месеца на годината са преминали близо 3000 души, като вече е надхвърлен разрешеният по норматив годишен брой от 2400 пациенти. Средно на месец те издават по близо 700 решения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com